Italiaanse bond wil Europa Cups van kalender

Door: Pim van Nes Categorie: ACTUEEL, Italië, Nieuws 2020
Voorlopig kan er nog niet worden gehonkbald in Italië.
Voorlopig kan er nog niet worden gehonkbald in Italië.
Foto: © Rob Jelsma

Het bondsbestuur van Italië heeft gisteren in videoconferentie gesproken over de consequenties van de coronacrisis. In dat overleg heeft bondsvoorzitter Andrea Marcon aangekondigd de CEB en ESF per brief voor te stellen om alle Europese competities van dit jaar af te gelasten.

Italië is dit jaar gastheer voor het Europees kampioenschap voor spelers van 18 jaar en jonger in Macerata en het EK softbal. Uit navraag blijkt dat de Italianen ook willen dat de European Champions Cup in Ostrava van de kalender wordt gehaald. Evenals de andere internationale Europese honkbal- en softbaltoernooien.

Normaal gesproken zouden landskampioen UnipolSai Bologna en nummer twee van de vorig jaar gehouden reguliere competitie Sipro Nettuno in juni over de Alpen noordwaarts trekken om de wapens op te nemen tegen onder meer twee Nederlandse clubs op het Europese slagveld in Ostrava. Dat toernooi staat op de kalender voor 2 tot en met 6 juni.

Aanvang van de Serie A1

Daar zit wat de Italianen betreft de kneep, want de Italiaanse bond heeft gisteren ook beslist om de aanvang van het Serie A1 seizoen uit te stellen van 19 april naar 14 juni. Dit besluit hangt samen met het laatste van de elkaar opvolgende decreten van de Italiaanse minister-president Giuseppe Conte in verband met de in zijn land heersende epidemie. Italië is nu het zwaarst door het coronavirus getroffen land van de wereld.

Marcon vraagt bovendien aan de WBSC om de kwalificaties voor het wereldkampioenschap uit te stellen naar het voorjaar van 2021, of anders zo laat mogelijk in 2020.

Italiaanse invloed

Wanneer precies de brief van Marcon wordt verzonden en welke onderbouwing hij daarbij levert, is nog niet bekend gemaakt. De Italiaanse invloed op bestuurlijk niveau in Europa en in de wereld is veel groter dan op het veld. Die invloed wordt uitgespeeld over de vergadertafel, maar tevens in de wandelgangen rond de vergaderzaal. Als de rest van Europa wil dat er wel continentaal gestreden moet worden om clubtitels en EK’s, dan moeten hun bestuurders op tijd de koppen bij elkaar steken en een plan de campagne overeen komen.

Door de start van de Italiaanse competitie uit te stellen tot 14 juni, komt de competitie steeds meer in het nauw. Er blijft maar weinig tijd over voor de reguliere competitie en de Play-Offs van de Serie A1. De eerder geplande opzet van onderlinge wedstrijden kan misschien in elkaar worden geschoven, maar de bond overweegt ook andere structuren.

Reageren op dit artikel? Stuur een bericht via het contactformulier.

Trefwoorden:

Verwante artikelen