Rick van den Hurk kon in het Tokyo Dome rekenen op veel aandacht van de Japanse media.

Honkbal

HD: Van den Hurk begint aan zeventiende profseizoen

HD: Van den Hurk begint aan zeventiende profseizoen

Rick van den Hurk kon in het Tokyo Dome rekenen op veel aandacht van de Japanse media.
Rick van den Hurk krijgt in Japan veel aandacht van de media
Foto: © Henk Seppen

Tekst: Monne Reitsma
Bron: Haarlems Dagblad/Gooi en Eemlander

Tienduizenden Japanners stonden afgelopen donderdag in Miyazaki juichend langs de weg toen de honkballers van Fukuoka Soft Bank Hawks hun ereronde maakten na het in 2018 behaalde landskampioenschap. Stralend middelpunt wasde Brabander Rick van den Hurk zijn.

Zeg profhonkbal en iedereen denkt aan Major League Baseball in de Verenigde Staten. Bijna niemand zal aan de NBL denken. Toch is de Nippon Baseball League een volwaardige tegenhanger van de Amerikaanse profcompetitie. De 33-jarige in Eindhoven geboren Van den Hurk verdient er al jaren een goed belegde boterham.

In de beslissende kampioenswedstrijd stapte de Nederlander als winnend werper van de heuvel. Een prestatie die in Nederland nauwelijks opgemerkt werd. Dat steekt hem wel enigszins zegt hij aan de vooravond van zijn zeventiende profseizoen. Afgelopen maandag vertrok hij naar Japan waar hij aan zijn vijfde seizoen op het hoogste niveau gaat beginnen. Met zijn ploeg werd hij al drie keer kampioen van Japan.

In 2002 tekende hij zijn eerste contract voor een avontuur in de Verenigde Staten. Op 10 april 2007 maakte hij zijn debuut in de Majors bij de Florida Marlins. Zes seizoenen lang schoof hij heen en weer tussen de Major League en de opleidingsploegen bij ook de Baltimore Orioles en Pittsburgh Pirates. Uiteindelijk stokte de teller op vijftig optredens in de Amerikaanse MLB.

Na zijn ontslag op 4 januari 2013 bij de Pirates tekende hij drie dagen later bij de Samsung Lions in Zuid-Korea. Na twee succesvolle seizoenen in Korea volgde de overstap naar Japan en daar groeide hij uit naar een belangrijke speler.

Van den Hurk en zijn vrouw Anneloes voelen zich thuis in Fukuoka. ,,Haar aanwezigheid is voor mij ontzettend belangrijk. Ze brengt heel veel rust en we kunnen samen meteen onze ervaringen delen. Daarnaast regelt ze ontzettend veel dingen voor me waardoor ik me kan focussen op het honkballen. Ze houdt ook rekening met de maaltijden die ik krijg.”

Zijn vrouw spreekt inmiddels bovendien een aardig woordje Japans wat in de gemeenschap zeer gewaardeerd wordt. Van den Hurk kent ook enkele woorden maar heeft door zijn club ook een vertaler toe gewezen gekregen. Als de manager of de coaches hem iets te vertellen hebben, wordt alles in het Engels voor hem vertaald. ,,Met betrekking tot de buitenlandse spelers is alles geweldig geregeld. Ze doen echt van alles en nog wat voor ons. Er zijn ploeggenoten met kinderen die goed worden begeleid richting bijvoorbeeld scholen.”

In zijn inmiddels indrukwekkende loopbaan had Van den Hurk ook wel eens momenten van twijfel. ,,Natuurlijk heb ik het ook moeilijk gehad. Zeker toen ik het begin met blessures te maken kreeg. Dat belde ik met mijn ouders of kwamen ze langs. Ik heb van huis uit meegekregen dat ik niet in een slachtofferrol mag gaan zitten. Je moet proberen een oplossing te zoeken. Dat is niet altijd gemakkelijk geweest. Ik heb ploeggenoten naar hulpmiddelen zien grijpen. Ook verboden middelen. Anderen gingen aan de drank. Het is een stevig bestaan. Ik kom uit het veilige Nederland terwijl ik met jongens heb gespeeld die in een autoband de oceaan vanuit Cuba zijn overgestoken voor een beter leven. Die jongens hadden thuis helemaal niets. Er werd ook wel eens gevochten in de kleedkamer. In de basis zijn er miljoenen mensen die honkballen, maar voor zo’n zes- zevenhonderd honkballers is de echte wereldtop weggelegd. Het is een heftig wereldje waarbij een belangrijke vraag is hoeveel je kan incasseren. Voor veel eigenaren ben je gewoon een nummertje.”

Van den Hurk heeft zich door hard trainen tot een van de beste werpers van Nederland opgewerkt. Daarbij schuwt hij de technologie zeker niet. Met alleen aan een halterstang of een dumble red je het allang niet meer. ,,Ik ben altijd bezig geweest met hoe ik zowel mentaal als fysiek sterker kon worden. Je moet het hele lichaam trainen. Wat goed voelt voor je waardoor je beter gooit. Ik heb getraind met Hall of Famer Bert Blyleven. Hij kon mij heel veel vertellen over werptechniek. Anderen helpen me met het trainen van mijn lichaam. Het is belangrijk dat alles in balans is. Ik gooide afgelopen seizoen harder dan ik daarvoor deed. Zat constant op de 152 kilometer per uur met uitschieters naar 158.  Natuurlijk ben ik daar blij mee, want ik wil graag aan de top blijven.”

Na het seizoen 2019 ,waarin Van den Hurk met zijn Fukuoka 143 reguliere competitiewedstrijden speelt, loopt zijn contract af. Wat daarna gaat gebeuren is ongewis. Zijn agent heeft contacten met Japanse clubs en ook Amerikaanse proforganisaties. Een terugkeer naar de Verenigde Staten sluit Van den Hurk niet uit. ,,Maar wel onder bepaalde voorwaarden. Ik wil daar alleen spelen voor een ploeg die kans maakt op de play-offs. Ik speel nu al jaren in een succesvolle omgeving en dat bevalt natuurlijk goed. Bovendien voelen we ons heel erg lekker in Azië. De manier van leven bevalt ons daar wel.”

Van den Hurk hoopt in 2020 tijdens de Olympische Spelen in Japan in het shirt van het Nederlandse team te kunnen staan. ,,Natuurlijk, dat zou toch mooi zijn en dan natuurlijk daar wel meedoen met een ploeg die voor goud speelt.”

De Eindhovenaar speelde slechts een handvol interlands voor Oranje. Doordat hij vanaf zijn zestiende prof is kon hij nooit vrij krijgen om deel te nemen aan Haarlemse Honkbalweken of Europese kampioenschappen. Die vielen altijd tijdens de eigen competities. ,,Ik heb twee keer een World Baseball Classic mee kunnen doen. Dat was mooi met die Major League jongens.” Zijn ogen glimlachen als hij terugdenkt aan het spel van korte stop Andrelton Simmons. ,,Die gozer pakte echt alles.”

Vanuit Japan zal hij de verrichtingen van de nationale ploeg aankomende zomer nadrukkelijk volgen. Door zijn contract kan hij niet even worden ingevlogen. In Italië zal in september plaatsing voor de Olympische Spelen moeten worden afgedwongen. En als dat lukt is de startende werper van Nederland in de eerste wedstrijd tijdens de Spelen nu al bekend.

Marketing manager van de KNBSB en Press Officer van Team Kingdom of the Netherlands

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal