Van links naar rechts: Charles Urbanus, Han Urbanus en Nick Urbanus.

HB Hoofdklasse

Stars Awards: prijzen voor vader en zoon Urbanus

Stars Awards: prijzen voor vader en zoon Urbanus

Van links naar rechts: Charles Urbanus, Han Urbanus en Nick Urbanus.

Van links naar rechts: Charles Urbanus, Han Urbanus en Nick Urbanus.
Foto: © Rob Jelsma

Dertig jaar nadat zijn vader Charles Urbanus werd uitgeroepen tot Meest Waardevolle Speler is vanavond Nick Urbanus in zijn voetsporen getreden. In de Lichtfabriek in Haarlem werd de tweede honkman van L&D Amsterdam tijdens de Stars Awards door de honkbal- en softbalbond KNBSB uitgeroepen tot de beste honkballer van de Nederlandse hoofdklasse. Enkele momenten eerder was Charles Urbanus zelf al onderscheiden als Coach of the Year.

Vader en zoon Urbanus werden winnaars op een avond waarin de meeste prijzen naar spelers van Curaçao Neptunus gingen. Maar liefst vier spelers van de Rotterdamse landskampioen stonden als winnaar in de schijnwerpers van de Lichtfabriek. Van hen had Dwayne Kemp al de prijs voor Meest Waardevolle Speler van de Holland Series ontvangen na de gewonnen finalewedstrijd tegen L&D Amsterdam. Buitenvelder Christian Diaz en catcher Gianison Boekhoudt verzekerden zich ook al eerder van een onderscheiding tijdens de Stars Awards.

Diaz kwam tijdens de reguliere competitie tot het hoogste slaggemiddelde (.382) en is daarmee voor het tweede jaar op rij de beste slagman van de Nederlandse hoofdklasse geworden. International Boekhoudt had vijf keer de bal over de omheining geramd om een einde te maken aan de hegemonie van achtvoudig winnaar Bryan Engelhardt, die de afgelopen drie seizoenen Homerun King was geworden. Voor Boekhoudt werd het de eerste keer dat hij werd uitgeroepen tot Homerun King. Ook de prijs voor de meeste gestolen honken was al eerder bekend. Op die prijs had HCAW-speler Roeland Henrique voor de derde keer in zijn carrière beslag gelegd. Eerder won hij deze prijs al eens in 2013 en 2014.

Beste pitcher

De uitreiking van de Stars Awards vond dit jaar plaats in de Lichtfabriek in Haarlem.

De uitreiking van de Stars Awards vond dit jaar plaats in de Lichtfabriek in Haarlem.
Foto: © Rob Jelsma

Pitcher Kenny van den Branden werd eveneens bekroond. De speler van Curaçao Neptunus stond in de reguliere competitie slechts vijf verdiende punten toe. Hij leidde daarmee alle pitchers in verdiende puntengemiddelde (0.62). In dertien wedstrijden verloor hij geen enkele keer en werd de Belgische international negenmaal uitgeroepen tot winnend pitcher. Niet voor niets kreeg Van den Branden van de KNBSB vanavond voor de onderscheiding van Beste pitcher de voorkeur boven de andere genomineerden Lars Huijer (Vaessen Pioniers), Orlando Yntema (Curaçao Neptunus) en Tom de Blok (L&D Amsterdam). Van den Branden werd de eerste Belgische honkballer die deze onderscheiding wist te winnen en is de opvolger geworden van negenvoudig winnaar Rob Cordemans.

De belangrijkste prijs tijdens de Stars Awards ging vanavond echter naar een speler van L&D Amsterdam. Nick Urbanus mocht in Haarlem uit handen van technisch directeur Gijs Selderijk de prijs in ontvangst nemen voor de Meest Waardevolle Speler. Daarvoor had Urbanus de strijd aan moeten gaan met Christian Diaz en Dudley Leonora (Kinheim). Urbanus leidde dit seizoen de hoofdklasse in aantal tweehonkslagen (14), was de nummer twee in homeruns (4) en de nummer drie in honkslagen (53) en binnengeslagen punten (34). Verdedigend maakte hij slechts vier veldfouten (.981).

Coach of the Year

Met de onderscheiding van MVP is Nick Urbanus de derde telg uit de Urbanus-familie geworden, die deze prijs heeft gekregen. Eerder werden Han Urbanus (1954, 1955, 1961) en Charles Urbanus Jr. (1973, 1986) al respectievelijk driemaal en tweemaal uitgeroepen tot beste honkballer van het jaar. Nick Urbanus werd eerder al winnaar van de Roel de Mon Award (2010) en de Guus van der Heijden Memorial Trophy (2012).

Vader Charles Urbanus kon het feestje op het podium van de Lichtfabriek meevieren, want een aantal minuten voordat Nick Urbanus het podium had mogen betreden, had hij al de onderscheiding voor Coach of the Year uit handen van Selderijk gekregen. Urbanus kreeg die prijs als hoofdcoach van L&D Amsterdam na onder meer het winnen van de European Champions Cup. Urbanus werd de opvolger van ’t Hoen, die vorig jaar Coach of the Year werd en eerder deze maand met Curaçao Neptunus de vierde landstitel op rij won.

Jeugdprijzen

De prijswinnaars bij elkaar op het podium tijdens de Stars Awards.

De prijswinnaars bij elkaar op het podium tijdens de Stars Awards.
Foto: © Rob Jelsma

Tom de Blok maakte het succes voor L&D Amsterdam compleet. De talentvolle pitcher werd winnaar van de Guus van der Heijden Memorial Trophy, de onderscheiding voor de beste international onder de 23 jaar. De Blok bleef dit jaar met het Nederlands Koninkrijksteam ongeslagen en werd winnaar van de Honkbal Week Haarlem, het France International Baseball Tournament en het Europees kampioenschap. Op het EK in Hoofddorp stond De Blok in vier wedstrijden slechts één punt toe. Het was zijn tweede individuele award op rij. Vorig jaar werd De Blok al winnaar van de Roel de Mon Award.

De andere jeugdprijzen gingen naar Donny Breek en Oliver Severino van der Wijst. Pitcher Breek, die dit seizoen voor DSS debuteerde in de hoofdklasse, kreeg de Roel de Mon Award voor de beste jeugdwerper. De Ron Fraser Award, voor de meest veelbelovende jeugdspeler, ging naar Kinheim-speler Severino van der Wijst. Het tweetal had in juli van dit jaar een belangrijk aandeel in de Europese titel voor het Nederlands AAA-team.

Lees meer over de prijswinnaars bij het softbal

Persoonlijke prijzen honkbal:
Meest Waardevolle Speler: Nick Urbanus (L&D Amsterdam)
Beste slagman: Christian Diaz (Curaçao Neptunus)
Beste werper: Kenny van den Branden (Curaçao Neptunus)
Homerun King: Gianison Boekhoudt (Curaçao Neptunus)
Meeste gestolen honken: Roelie Henrique (HCAW)
Guus van der Heijden Memorial Trophy: Tom de Blok (L&D Amsterdam)
Roel de Mon Award: Donny Breek (DSS)
Ron Fraser Award: Oliver Severino van der Wijst (Kinheim)
MVP Holland Series: Dwayne Kemp (Curaçao Neptunus)
Coach of the Year: Charles Urbanus (L&D Amsterdam)
Leen Volkerijk Award: Eric de Bruin
Bill Arce Award: Sidney de Jong

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in HB Hoofdklasse