ECC 2016

L&D Amsterdam verovert Europese clubtitel

L&D Amsterdam verovert Europese clubtitel

Vreugde bij de spelers van L&D Amsterdam na de laatste nul.

Vreugde bij de spelers van L&D Amsterdam na de laatste nul.
Foto: © Rob Jelsma

L&D Amsterdam heeft vanavond in het Stadio dei Pirati in Rimini voor het eerst in de historie de Europese clubtitel veroverd. In de finale van de European Champions Cup versloeg de Amsterdamse ploeg gastheer ASD Rimini. Pas in de tiende inning kon MVP Kenny Berkenbosch met een tweehonkslag het winnende punt binnenslaan: 4-5.

Zestien keer drie slag gooiden de vier Italiaanse pitchers vanavond. Maar de belangrijkste strikeout kwam op naam van de twintigjarige Tom de Blok. Het jonge Nederlandse talent schakelde in de tiende inning José Retrosi, met 3 uit 5 de beste slagman bij de Italianen, uit om de vier uur durende thriller in het Stadio dei Pirati te beëindigen. Ruim na half één in de nacht verzekerde L&D Amsterdam zich met de laatste nul van de wedstrijd ongeslagen van de titel.

L&D Amsterdam werd al wel landskampioen in 1997, 1990, 2008 en 2011. Maar een serieuze Europese hoofdprijs ontbrak nog altijd op het palmares van de Amsterdamse hoofdklasser. In 2009 eindigde de Amsterdamse ploeg op de eerste plaats tijdens het Europa Cup-toernooi in Nettuno. Maar in de Final Four moesten de Amsterdamse honkballers dat jaar alsnog genoegen nemen met een vierde plaats. Zodoende waren de derde plaatsen in 1988, 1991, 2012 en 2015 tot dusver de beste Europese prestaties voor L&D Amsterdam in de historie van de club.

Verhitte strijd

Het Stadio dei Pirati in Rimini tijdens de finale van de European Champions Cup.

Het Stadio dei Pirati in Rimini tijdens de finale van de European Champions Cup.
Foto: © Rob Jelsma

Deze week werd duidelijk dat er ditmaal wel eens meer mogelijk kon zijn. Al op de openingsdag werd de Italiaanse landskampioen ASD Rimini verslagen. Drie dagen later werd ook titelverdediger en Nederlands kampioen Curaçao Neptunus aan de zegekar gebonden. Met vier overwinningen op rij kwam de titel steeds dichterbij. Daarvoor moest wel eerst voor de tweede keer in een week tijd in het hol van de leeuw worden afgerekend met gastheer ASD Rimini.

Dat zorgde voor een verhitte strijd, waarbij eerst in de zesde inning pitcher Kevin Heijstek geblesseerd uitviel en in de tiende inning ook de Italiaanse eerste honkman Daniel Mayora de strijd moest staken. Hij leek ogenschijnlijk een breuk in zijn arm op te lopen toen hij in botsing kwam met Linoy Croes. De blessure voor Heijstek kwam op een moment dat de Nederlandse pitcher de wedstrijd volledig onder controle had. Heijstek stond pas de eerste loper toe op de honken in de vierde inning, maar blesseerde zich op het eerste honk toen hij een aangooi van Michael Duursma probeerde te vangen om het dubbelspel te completeren.

Beslissende klap

Remco Draijer scoort het derde punt voor L&D Amsterdam.

Remco Draijer scoort het derde punt voor L&D Amsterdam.
Foto: © Rob Jelsma

Na het vertrek van Heijstek zag ASD Rimini alsnog kans om de wedstrijd weer in balans te brengen en in de achtste inning een verlenging te forceren. L&D Amsterdam bleek daarin zeer effectief. Linoy Croes legde een goede stootslag neer, waarop pitcher Roberto Corradini de bal langs zijn eerste honkman gooide. Daniel Mayora raakte daarbij fors geblesseerd. Remco Draijer kon vanaf het tweede honk voor de tweede keer dit duel L&D Amsterdam op voorsprong brengen.

Meest Waardevolle Speler Kenny Berkenbosch ramde hierna de bal precies tussen de midvelder en rechtsvelder om op zijn beurt Linoy Croes vanaf het eerste honk over de thuisplaat te slaan. Dat bleek de beslissende klap te zijn. De Italianen antwoordden in de tweede helft van de tiende inning met slechts één run voordat Tom de Blok, met het winnende punt in het slagperk, met strikeouts voor Lorenzo De Fabio en Ennio Retrosi zijn ploeg naar de allereerste Europese clubtitel smeet.

Nadat vorig jaar Curaçao Neptunus voor het eerst sinds 2007 de Europese clubtitel naar Nederland haalde, blijft deze Europese hoofdprijs in ieder geval nog een jaar in Nederlandse handen. De honkballers van Curaçao Neptunus eindigden eerder op de dag op de vierde plaats. Na afloop van de finale ontvingen L&D Amsterdam-spelers Kenny Berkenbosch en Nick Urbanus persoonlijke prijzen.

               1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 R H E
L&D AMSTERDAM  0 0 0 0 3 0 0 0 0 2  5 9 1
ASD RIMINI     0 0 0 1 0 0 0 2 0 1  4 7 1

Pitchers L&D Amsterdam
Kevin Heijstek (5 2/3): 3-1-4-0
Daan Hendrix (1 2/3+1 man): 0-1-2-0
Tom de Blok (2 2/3): 3-1-1-1

Pitchers ASD Rimini
Alexis Candelario (4 2/3): 9-3-5-0
José Escalona (2 1/3+2 man): 2-1-3-0
Roberto Corradini (2+1 man): 3-1-0-1
Carlos Teran (1): 2-0-1-0

[nggallery id=131]

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in ECC 2016