Vrouwen honkballers op trainingskamp naar Japan

Door: Rogier van Zon Categorie: Nieuws 2016, WK dames
Famke Gildemacher aan slag voor Nederland tijdens het WK in 2014.
Famke Gildemacher aan slag voor Nederland tijdens het WK in 2014.

Het Nederlandse vrouwen honkbalteam keert in augustus voor een trainingskamp terug naar Ureshino. Twee jaar geleden verbleef Oranje al op uitnodiging in de Japanse stad als voorbereiding op het wereldkampioenschap. Ook nu bereidt de ploeg van manager Eddie Dix zich in Ureshino voor op het WK vrouwenhonkbal.

Het Nederlands team vertrekt zaterdag 27 augustus naar het Japanse Fukuoka. Tot en met 1 september verblijven de honkballers op uitnodiging van de prefectuur Saga voor het trainingskamp in Ureshino, een Japanse stad met zo’n dertigduizend inwoners op het eiland Kyushu. Onlangs waren opnieuw een aantal officials uit Saga in Nederland aanwezig om de banden met Nederland en de honkbal- en softbalbond KNBSB aan te halen.

Door de Japanse regering is Ureshino aangewezen als een van de steden waar landen zich in 2020 kunnen voorbereiden op de Olympische Spelen. Vanwege de goede onderlinge relatie heeft Saga voor de stad Ureshino gekozen voor Nederland. Als honkbal en softbal terugkeren op het Olympische programma, kunnen de nationale Nederlandse teams zich hier voorbereiden op de Zomer Spelen. Mogelijk dat door de samenwerking met de Saga prefectuur op termijn ook de honkballers en softbalsters van het Nederlands Koninkrijk voor een trainingskamp afreizen naar Ureshino.

Oefenwedstrijden

190516_nederland_honkbal_vrouwen_ureshinoIn augustus 2014 verbleef de Nederlandse vrouwen honkbalploeg op uitnodiging van de burgemeester voor het eerst in Ureshino. De nationale ploeg kreeg een officieel ontvangst. De ceremonie, in het bijzijn van de gouverneur van de Saga prefectuur, werd uitgezonden op de Japanse televisie. Tijdens het zesdaagse verblijf werden toen verschillende oefenwedstrijden gespeeld.

Ook tijdens het aankomende trainingskamp staan tussen 28 augustus en 1 september een aantal oefenwedstrijden tegen collegeteams op het programma. Na afloop van het trainingskamp vertrekt de Nederlandse selectie met de ferry naar Zuid-Korea. Vervolgens staan in Gijang city nog twee dagen met trainingen op het programma voordat op 3 september het wereldkampioenschap van start gaat.

Gewonnen

Inmiddels is de ploeg de voorbereiding op het wereldkampioenschap begonnen. In vier maanden tijd worden een dertiental oefenwedstrijden gespeeld tegen clubs waarvoor de selectiespelers in de competitie actief zijn. Bovendien neemt de nationale ploeg onder meer deel aan het Birds International Tournament in Zoetermeer. Dinsdag 3 mei werd de campagne afgetrapt met een wedstrijd tegen Rooswijk, de club van Oranje-pitcher Maaike Haak en assistent-coach Marko Winkel. Van de eerste vier oefenduels werden tot dusver twee wedstrijden gewonnen.

Voor de oefencampagne van het vrouwen honkbalteam heeft manager Eddie Dix in totaal 21 speelsters geselecteerd. Uiteindelijk wordt in augustus met twintig speelsters de reis gemaakt naar Azië. De selectie bestaat onder meer uit de ervaren Loes Asmus en Thari Diefenbach, die momenteel actief zijn in respectievelijk Australië en Canada. Andere oudgedienden zijn Esther Maliepaard en Kyra van Genderen, die er eveneens al bij waren toen Nederland in 2010 debuteerde op het wereldkampioenschap in Venezuela.

Reageren op dit artikel? Stuur een bericht via het contactformulier.

Verwante artikelen