sitemap    

Debuut Nederland op WK in Venezuela

Het Nederlands dameshonkbalteam debuteert dit jaar op het wereldkampioenschap. De mondiale titelstrijd voor vrouwen wordt gehouden van donderdag 12 tot en met zondag 22 augustus in drie speelsteden in Venezuela. Oranje neemt het op tegen elf andere landen, waaronder de Verenigde Staten, Japan en de Dominicaanse Republiek. Daarmee wordt door het Nederlands damesteam een grote stap gezet.
Auteur: Rogier van ZonGeplaatst op: 11-05-2010, 17.30 
Percy Isenia
Foto: © Rob Jelsma
In 2000 werden voor de eerste keer internationale honkbalwedstrijden gespeeld door vrouwen. Het was het begin van een nieuwe ontwikkeling, die de laatste jaren steeds meer gestimuleerd wordt door de wereldhonkbalbond IBAF. Met het oog op een eventuele terugkeer op het Olympisch programma schenkt de IBAF steeds meer aandacht aan het dameshonkbal.

Dat resulteerde in 2004 in het allereerste wereldkampioenschap. In het Canadese Edmonton namen vijf landen deel aan het WK. Twee jaar later was dit aantal al gestegen tot acht landen. Dit jaar nemen twaalf nationale ploegen deel aan het WK. Ook Nederland is dan van de partij. Dit tot tevredenheid van de organisatie: "Ze vinden het awesome dat een team van ons land meedoet", vertelt initiatiefneemster Ivette van Putten.

Laatste try-out

Het ontstaan van het dameshonkbal is een initiatief van oud-international Percy Isenia en Ivette van Putten, die samen de Stichting Women's Baseball Netherlands in het leven hebben geroepen. Hun inspanningen hebben er tot toe geleid dat Nederland aankomende zomer debuteert op het wereldkampioenschap.
Inmiddels zijn al diverse try-outs geweest voor de nationale ploeg en beschikt het tweetal over een 24-koppige selectie. Van Putten: "Wij houden dit aantal variabel tot een maand voor het WK. De selectie kan tot dan elk moment worden uitgebreid met talentvolle en ervaren speelsters." Voor het WK kan Nederland een achttien-koppige selectie afvaardigen. Een laatste try-out voor het WK wordt zondag in Zwijndrecht gehouden. Aanmelden kan via info@dameshonkbal.nl.

Foto: © Rob Jelsma
Bij de voorbereiding krijgt het team de beschikking over ervaren trainers als hoofdklassers Michiel van Kampen, Rob Cordemans, Berry van Donselaar en Ronald de Bont. Ook kan advies worden ingewonnen bij voormalig Major Leaguer Robert Eenhoorn. Vaste trainer Percy Isenia treedt tijdens het WK op als bondscoach, Ronald Jaarsma wordt assistent-coach.
Het selectieteam traint momenteel wekelijks. In de aanloop naar het wereldkampioenschap staan oefenwedstrijd op het programma tegen diverse herenteams. Daarnaast is met een team onder de naam Zwijndrecht 4 in de vijfde klasse van het seniorenhonkbal gestart. Een team bestaande uit een deel van de selectie tot beginnende speelsters. "Het begin is daar."

Grote kostenpost

Voor de trip naar Venezuela moet er nog heel wat worden geregeld wat betreft financiŽn. Zo is onder meer een sponsorplan opgesteld. Van Putten: "Natuurlijk zouden we graag een grote sponsor aantrekken en we hebben hiervoor ook zeker interessante tegenprestaties in de aanbieding, maar we zijn blij met elk bedrag. Veel kleine donaties zorgen bij elkaar toch ook voor een flink bedrag." Geld is er dan ook nog zeker nodig. "Alles voor de trip wordt door de speelsters zelf betaald", vertelt Van Putten. "En vooral de vlucht er naartoe is een grote kostenpost. Eigenlijk is alles wat het bedrag verlaagt wat onze honkbalsters zelf moeten neerleggen voor de totale trip meer dan welkom."

Foto: © Rob Jelsma
Het is overigens niet voor het eerst dat het damesteam uitkomt tijdens een wereldkampioenschap. Vorig jaar speelde de selectie tijdens het WK honkbal voor heren in Rotterdam een demonstratiewedstrijd. Inmiddels zijn de ontwikkelingen in Nederland ook het buitenland niet ontgaan. Het Nederlands dameshonkbalteam heeft in Tiffany Brooks zijn grootste supporter. Diezelfde Brooks werd vorige maand de eerste Amerikaanse vrouw in deze eeuw, die als honkballer een profcontract heeft getekend.

Word ook sponsor!

Wil jij het dameshonkbal helpen op weg naar het WK? Bekijk dan de sponsormogelijkheden op www.dameshonkbal.nl. Jouw hulp is hard nodig!

Meer nieuws