sitemap    

Vierde plaats voor Nederlandse Antillen

Het Antilliaans honkbalteam is er niet in geslaagd het honkbaltoernooi van de Zuid-Amerikaanse Spelen (Odesur) te winnen. In het Colombiaanse MedellŪn werd de selectie van manager Raymond van Gurp in de halve finales door gastland Colombia uitgeschakeld, waarna een teleurstellende vierde plaats volgde. Venezuela werd ongeslagen winnaar van het honkbaltoernooi tijdens het Olympisch evenement, waarin in totaal vijftien verschillende landen deelnamen aan 31 verschillende takken van sport.
Auteur: Rogier van ZonGeplaatst op: 27-03-2010, 23.30 
Foto: © IXJSM2010/David Montoya
Eind februari werd het honkbaltoernooi in eerste instantie, voor de tweede keer op rij, nog afgelast nadat BraziliŽ zich had afgemeld. Daardoor hadden zich volgens de reglementen te weinig teams ingeschreven. Enkele dagen voor de start van het toernooi werd Venezuela alsnog bereid gevonden om een team af te vaardigen naar de negende editie van de Zuid-Amerikaanse Spelen. Een verzoek om vervolgens het toernooi te starten met vier in plaats van het minimale aantal van vijf teams werd hierop goedgekeurd door de organisatie. Daarmee kon het honkbalevenement met gastland Colombia, Venezuela, de Nederlandse Antillen en ArgentiniŽ afgelopen maandag, voor het eerst sinds 1994, alsnog van start gaan.

Venezuela startte als de grote favoriet in het vrijwel elke dag volgepakte Estadio Luis Alberto Villegas in Atanasio Girardot. Die status werd bevestigd toen in de openingswedstrijd de Nederlandse Antillen direct met 5-4 werden verslagen. Daarmee werd al in het eerste duel een grote stap richting de finale gezet.
In het restant van het toernooi ondervonden de Venezolaanse honkballers namelijk weinig tegenstand. Een dag later werd eenvoudig van Colombia gewonnen (3-11), waarna op woensdag ook ArgentiniŽ geen problemen opleverde: 4-16.

Revanche

Foto: © IXJSM2010/Diego Gonzalez
De Nederlandse Antillen hadden een stuk meer moeite om zich door het toernooi te werken. Op de tweede speeldag werd nog wel met 10-5 gewonnen van de Argentijnse honkballers, maar een dag later volgde een gevoelige nederlaag tegen gastheer Colombia: 3-4. Veel maakte dit resultaat overigens niet meer uit, want door de winst van Venezuela op ArgentiniŽ eerder op de dag waren de Nederlandse Antillen en Colombia al zeker van een onderlinge halve finalewedstrijd.

Door het geringe aantal deelnemers ontstond op de vierde speeldag een opmerkelijke situatie. De Argentijnse honkballers, die nog geen wedstrijd hadden gewonnen, kregen in de halve finales de kans om met ťťn overwinning alsnog de finale te bereiken. Zover kwam het niet. Venezuela voldeed aan zijn sportieve plicht en won andermaal van ArgentiniŽ en verzekerde zich daarmee als eerste team van een plaats in de finale.
Later op de avond verslikten de honkballers uit de Antillen zich andermaal in het gastland. In een bomvol Estadio Luis Alberto Villegas kwamen de Nederlandse Antillen opnieuw ťťn punt te kort. Colombia nam in de eerste slagbeurt direct een 1-0 voorsprong op het werpen van Orsendo Clemencia. Nadat de Antillen de score in de tweede inning via een solohomerun van Lorvin Lousia gelijk hadden getrokken, kwam het gastland in de derde inning andermaal op voorsprong: 3-1. Dat bleek voldoende. De Nederlandse Antillen, die slechts vier hits produceerden dit duel, kwamen alleen nog tot scoren in de achtste inning. Winnend werper werd de Colombiaan Yesid Salazar GarcŪa. Colombia produceerde acht honkslagen. Daarmee werd Colombia de tweede finalist werd op deze Zuid-Amerikaanse Spelen.

Titel

Foto: © IXJSM2010/Diego Gonzalez
Dat uiteindelijk de titel naar de sterke Venezolaanse honkballers ging, was geen verrassing. ook in de finale bleef de ploeg ongeslagen. Gastland Colombia werd vanavond met 10-8 verslagen.
Venezuela overklastte zijn tegenstander met zeventien hits in acht slagbeurten. Dat leverde al direct in de eerste inning zes punten op. Runs in de derde, vierde, zesde en zevende inning waren vervolgens voldoende voor de winst. Colombia, dat nog wel goed van start ging met twee punten in de eerste inning, kwam tot zeven honkslagen. De ploeg scoorde tweemaal in de zesde, drie keer in de zevende en nog ťťn keer in de achtste inning.

Voor de Nederlandse Antillen was het toernooi onderhand uitgelopen op een enorme deceptie. Waar het team met titelaspiraties was afgereisd naar MedellŪn werd op de slotdag in de strijd om de derde en vierde plaats zelfs van ArgentiniŽ verloren. De Antilliaanse honkballers dolven met 8-6 het onderspit, waardoor de Argentijnen middels ťťn zege alsnog beslag legden op de bronzen plak.
De Antillen namen nog wel een voorsprong op het werpen van Josť Frederico Tanco na twee runs in de tweede en ťťn in de derde inning, maar zagen ArgentiniŽ in de zesde inning langszij komen toen het team vat kreeg op pitcher Raydel Isabella. De ploeg scoorde twee punten in de vierde en vier in de zesde inning. Die achterstand konden de Nederlandse Antillen, goed voor tien hits, niet meer goedmaken. ArgentiniŽ kwam tot twaalf honkslagen. Na de laatste uit op het eerste honk doken de Argentijnse honkballers op elkaar alsof de hoofdprijs was gewonnen.

De Antilliaanse honkbalselectie van manager Raymond van Gurp bestond onder meer uit (voormalig) profspelers Quentin de Cuba, Lorvin Louisa, Arthur Bonevacia, Ulrich Snijders, Edinho Meyer en Ardley Jansen. Het team was verder aangevuld met spelers uit de competitie van CuraÁao.
Het eerstvolgende grote honkbalevenement voor de deelnemers zijn de Central American and Caribbean Games. Dit toernooi wordt in juli gehouden in Mayaguez (Puerto Rico).

Uitslagen

Maandag 22 maart 2010
Venezuela-Nederlandse Antillen  5-  4
ArgentiniŽ-Colombia  2-  5
 
Dinsdag 23 maart 2010
Nederlandse Antillen-ArgentiniŽ10-  5
Colombia-Venezuela  3-11
 
Woensdag 24 maart 2010
ArgentiniŽ-Venezuela  4-16
Nederlandse Antillen-Colombia  3-  4
 
Vrijdag 26 maart 2010
Halve finales:
Venezuela-ArgentiniŽ11-  1
Colombia-Nederlandse Antillen  3-  2
 
Zaterdag 27 maart 2010
Om de 3e en 4e plaats:
ArgentiniŽ-Nederlandse Antillen  8-  6
Finale:
Venezuela-Colombia10-  8

Eindstand na voorrondes:
1. Venezuela
2. Colombia
3. Nederlandse Antillen
4. ArgentiniŽ
03-06
03-04
03-02
03-00
(32-11)
(12-16)
(17-14)
(11-31)

Meer nieuws