sitemap    
Roel Koolen | 2B
Geboortedatum:20-04-1982
Geboorteplaats:Mierlo
Gooit/slaat:R / R
Positie:Tweede honkman
Club 2008:Kinheim
Debuut: 11-07-1998


Roel Koolen begon zijn honkbalcarrière bij Twins uit Oosterhout. Bij deze club debuteerde hij in 1998 in de hoofdklasse. Hij speelde één wedstrijd en kwam tot één honkslag (.1000). Ook in 1999 speelde hij met Twins in de hoofdklasse. Na dat seizoen vertrok de binnenvelder naar Neptunus. In eerste instantie begon hij bij het tweede team van deze club, maar speelde in 2000 ook al twee wedstrijden in de hoofdmacht. Een jaar later werd hij volwaardig aan het eerste team toegevoegd.
Met deze Rotterdamse ploeg werd hij onder meer landskampioen in 2001, 2002, 2004 en 2005 en won hij vijfmaal de Europa Cup I van 2000 tot en met 2004. In 2004 werd Koolen uitgeroepen tot Meest Waardevolle Speler tijdens de Play-Offs tegen Pioniers.

Koolen speelde bovendien enkele seizoenen op college-niveau in de Verenigde Staten. In 2003 en 2004 kwam hij uit voor VCU Rams, het team van Virginia Commonwealth University in Richmond. In 42 wedstrijden sloeg Koolen zestien honkslagen en scoorde hij negen punten.


Toch kwam Koolen bij Neptunus door de concurrentie van internationals als Raily Legito, Evert-Jan 't Hoen en Jeroen Sluijter niet in elke wedstrijd in actie. Zo speelde hij in 2005 maar 26 wedstrijden. Hij sloeg 24 honkslagen (.253). Verder scoorde Koolen zestien keer en kwam hij tot vijftien binnengeslagen punten. Hij sloeg bovendien zijn eerste homerun in de hoofdklasse. Dat gebeurde op 24 juli in de uitwedstrijd tegen Sparta/Feyenoord op werper Edward Beerthuizen. Na afloop van het seizoen 2005 vertrok de binnenvelder naar het Haarlemse Kinheim, waar hij momenteel wel vaste keuze is in de basisopstelling. Met Kinheim won hij in het seizoen 2006 de landstitel. In de Holland Series was Kinheim te sterk voor Pioniers.


Koolen maakte zijn debuut voor het Nederlands team op 17 augustus 2000 in een oefenwedstrijd tegen Chinese Taipei in Almere. Hierna keerde hij echter lange tijd niet meer terug in Oranje. Totdat hij eind april 2006 door bondscoach Robert Eenhoorn opnieuw bij de selectie werd gehaald.
Met Nederland nam Koolen deel aan de European Baseball Series en de Haarlemse Honkbalweek. Tijdens de EBS speelde Koolen in twee wedstrijden, maar sloeg hij geen honkslag. Tijdens de HHW veroverde Koolen een basisplaats in Oranje. Uiteindelijk speelde hij drie wedstrijden en produceerde hij vier hits (.444). Later in dat jaar behaalde hij met Nederland een historische finaleplaats tijdens de Intercontinental Cup in Taiwan.

In 2007 nam Koolen met het Nederlands team deel aan de oefentrip naar de Verenigde Staten, het World Port Tournament en het wereldkampioenschap in Taiwan. Tijdens dit WK bereikte Nederland de halve finales en eindigde Oranje uiteindelijk op een vierde plaats.

Eerder maakte Koolen tussen 1998 en 2000 al deel uit van Jong Oranje. Hiermee nam hij deel aan de wereldkampioenschappen in Taiwan (1999) en Canada (2000).

Wie spelen op dit moment in het Nederlands team en wie zijn de coaches? Je vindt het op de Nederlandse honkbalsite. Bekijk alle ins en out van de Oranje internationals sinds 2000!

 

Van het wereldkampioenschap tot aan de hoofdklasse en van de Haarlemse Honkbalweek tot aan de Intercontinental Cup. Al het nieuws en uitslagen vind je in het uitgebreide archief.

 

Even geen wedstrijd? Geen probleem! Je kunt nu gewoon vanachter je eigen computer blijven honkballen, want hier vind je de grootste online verzameling van baseballgames.