sitemap    
Michiel van Kampen | RHP
Geboortedatum:23-01-1976
Geboorteplaats: 
Gooit/slaat:R / R
Positie:Pitcher
Club 2009:Kinheim
Debuut: 1999


Michiel van Kampen heeft zijn selectie voor het Nederlandse team voornamelijk te danken aan zijn kwaliteiten als closer. Voor zijn clubs heeft hij vaak door een sterk optreden de voorsprong weten vast te houden. Niet voor niets werd hij in het seizoen 2001 in totaal 33 keer naar de heuvel gestuurd. Hiermee verbrak hij het record voor de meeste heuveloptredens in één seizoen.

In 1996 was Van Kampen naar Amerika vertrokken voor een profavontuur. Hij speelde twee jaar bij de Treasure Valley Community College in Ontario op de grens van Oregon en Idaho en daarna twee en een half jaar bij Alberton, een dure privé-school in Idaho. Blessures stonden uiteindelijk een profcarrière in de weg.
Zijn zus Judith is eveneens een pitcher voor het Nederlandse team. Zij was bovendien de vijfde softbalster uit Nederland die naar de Verenigde Staten is vertrokken. Ze is de eerste die het ook daadwerkelijk tot de division I, de hoogste divisie in Amerika, wist te schoppen.


Van Kampen kwam inmiddels voor verschillende clubs uit in de hoofdklasse. Hij debuteerde op het hoogste niveau voor HCAW uit Bussum. Na een seizoen Almere'90 in 2005 verhuisde de closer naar Kinheim. Met deze Haarlemse club won hij direct in 2006 de landstitel. In dat seizoen boekte hij elf saves in 24 wedstrijden. Hierin kreeg hij slechts acht verdiende punten tegen (2.30).


Van Kampen maakte voor het eerst in 1999 deel uit van het Nederlandse team. Tijdens het World Port Tournament 2001 in Rotterdam behaalde hij in drie wedstrijden een verdiende punten gemiddelde van 1.13. Tijdens het Europees kampioenschap in datzelfde jaar kreeg hij in twee wedstrijden geen enkel verdiend punt tegen. Ook tijdens het WK kreeg Van Kampen geen punten tegen. Op dit toernooi speelde de HCAW-werper vier wedstrijden.
In 2003 nam Van Kampen met Oranje deel aan het World Port Tournament. Hij haalde hierna echter niet meer de selectie voor het EK en het Olympisch kwalificatietoernooi. Desondanks werd hij wel geselecteerd voor de selectie, die deelnam aan het wereldkampioenschap op Cuba.
In 2004 kwam Michiel van Kampen met het Nederlandse team in actie tijdens de Haarlemse honkbalweek. Na afloop van het toernooi viel hij af voor de Olympische selectie. Wel nam hij een jaar later met Oranje deel aan het Europees kampioenschap in Tsjechië. Van Kampen gooide op dit EK twee innings in twee wedstrijden.

Na het behalen van de Europese titel in Tsjechië schreef Van Kampen met Nederland geschiedenis tijdens het wereldkampioenschap in Nederland begin september 2005. Oranje haalde voor het eerst in de historie de halve finales van een WK. Nederland eindigde uiteindelijk op de vierde plaats. Van Kampen gooide in vier duels 4 2/3 inning en kreeg één verdiend punt tegen (1.93) na een solohomerun. Twee jaar later bereikte Van Kampen opnieuw de vierde plaats op het WK in Taiwan.
In maart 2006 maakte Van Kampen deel uit van de selectie, die deelnam aan de World Baseball Classic in Puerto Rico. Nederland speelde drie wedstrijden en won hier één van. Van Kampen gooide 1 2/3 innings in het duel tegen Cuba. Met Ondanks zijn sterke heuveloptreden (drie keer drie slag en niemand op de honken toegelaten) kon hij niet voorkomen dat Nederland met 2-11 verloor. Later in dat jaar nam Van Kampen met Oranje deel aan de European Baseball Classic en de Haarlemse Honkbalweek. Tijdens de gewonnen finale van de HHW had Van Kampen een belangrijke rol als werper.

Wie spelen op dit moment in het Nederlands team en wie zijn de coaches? Je vindt het op de Nederlandse honkbalsite. Bekijk alle ins en out van de Oranje internationals sinds 2000!

 

Van het wereldkampioenschap tot aan de hoofdklasse en van de Haarlemse Honkbalweek tot aan de Intercontinental Cup. Al het nieuws en uitslagen vind je in het uitgebreide archief.

 

Even geen wedstrijd? Geen probleem! Je kunt nu gewoon vanachter je eigen computer blijven honkballen, want hier vind je de grootste online verzameling van baseballgames.