sitemap    
Leon Boyd | RHP
Geboortedatum:30-08-1983
Geboorteplaats:Vancouver, Canada
Gooit/slaat:R / R
Positie:Pitcher
Club 2012:Neptunus
Debuut: 04-11-2006


Leon Boyd werd op 30 augustus 1983 in het Canadese Vancouver geboren als zoon van een Canadese vader en een Nederlandse moeder. Hierdoor heeft hij de beschikking over zowel een Canadees en Nederlands paspoort en is de pitcher speelgerechtigd voor het Nederlands team. Zijn vader is Stephen Boyd, die als ijshockeyer tussen 1971 en 1974 in Nederland uitkwam voor de Haagse clubs H.IJ.S. HOKY en Raak IJshockey. Daar leerde hij de latere moeder van Boyd kennen. De overgrootvader van Boyd was Leen van Zandvliet jarenlang (1911-1918 en 1925-1939) voorzitter van Feyenoord en de grote initiator achter de bouw van de Rotterdamse Kuip. Zijn opa was Leo van Zandvliet, van 1973 tot 1978 eveneens voorzitter van Feyenoord.

De rechtshandige werper, die beschikt over pitches van 90 mijl per uur, speelde twee seizoenen collegehonkbal in de Verenigde Staten voor Armstrong Atlantic State University. Nadat Boyd was afgestudeerd aan zijn college, ging hij in 2005 op zoek naar een Europese club. Een jaar eerder had hij een Nederlands paspoort aangevraagd. Hij kwam echter niet terecht bij een Nederlandse hoofdklasser en koos vervolgens in 2006 voor het Belgische Hoboken Pioneers om een jaar later alsnog in de Nederlandse competitie aan de bak te kunnen. Met succes, want al snel was er interesse vanuit Nederland voor de pitcher van het Belgische Hoboken Pioneers. In eerste instantie van HCAW, maar later ook van andere hoofdklasseclubs. Uiteindelijk koos Boyd voor Neptunus, waarvoor hij in 2007 debuteerde in de hoofdklasse.

In 2009 tekende Boyd een profcontract bij Toronto Blue Jays. Boyd verdiende het contract naar aanleiding van zijn prestaties tijdens de World Baseball Classic. De pitcher kon direct starten voor het Double A-team New Hampshire Fisher Cats. Voor Boyd kwam daarmee een droom uit. Niet alleen werd hij profhonkballer, maar bovendien voor de Major League-organisatie uit zijn geboorteland. Na één seizoen werd Boyd echter alweer ontslagen, nadat Blue Jays niet de submarine-werper van hem konn maken, die de organisatie wilde.

In 2010 werd Boyd uitgeroepen tot beste werper van de Nederlandse hoofdklasse. Hij sloot het seizoen af met een verdiende puntengemiddelde van 0.39, het op één na laagste gemiddelde ooit in de historie van de hoofdklasse.


Boyd speelde het grootste deel van het seizoen voor New Hampshire Fisher Cats. Bij dit team werd de startend werper omgevormd tot een reliever/closer. Hij ging zich, met behulp van de coaches, steeds meer toeleggen op zijn side-arm. Uiteindelijk speelde Boyd in 2009 44 wedstrijden, waarvan acht voor het Single A-team. In 64 1/3 inning gooide hij 51 keer drie slag, 49 keer vier wijd en kreeg hij 66 honkslagen en 34 verdiende punten (4.76) tegen. De pitcher won eenmaal en verloor zes keer. Hij kreeg zes keer de save op zijn naam.
Na zijn ontslag door Toronto Blue Jays keerde Boyd terug naar Rotterdam om zich bij de selectie van DOOR Neptunus te voegen. Met de Rotterdamse landskampioen nam hij in eigen huis deel aan het Europa Cup-toernooi.


Bondscoach Robert Eenhoorn toonde al interesse vor Boyd, toen hij uitkwam voor Hoboken Pioneers. Eenhoorn was aanwezig bij de eerste wedstrijd uit de Belgische Play-Offs. Eind oktober werd Boyd voor de eerste maal opgeroepen voor Oranje. Als vervanger van pitcher Duko Jansen reisde hij met het Nederlands team af naar China en Taiwan voor respectievelijk een trainingskamp en de Intercontinental Cup.
Hij debuteerde voor Nederland op 04 november in een oefenwedstrijd tegen China. Voor het Nederlands team wierp Boyd tijdens de Intercontinental Cup drie wedstrijden. In bijna veertien innings kreeg hij vier verdiende punten tegen (2.63).

In 2007 nam hij met het Nederlands team deel aan de oefentrip in de Verenigde Staten en het World Port Tournament. Op het WPT in Rotterdam won hij twee wedstrijden van de latere finalist Chinese Taipei. Boyd gooide elf keer drie slag, drie keer vier wijd en kreeg slechts vijf honkslagen in vijftien innings tegen. Na afloop van het toernooi werd hij uitgeroepen tot beste werper en ontving hij de Press Award. Een maand later nam Boyd met Nederland deel aan het Europees kampioenschap. Hij won zijn beide wedstrijden en sloot af met een verdiende puntengemiddelde van 0.93. Hij was met Oranje ook actief op het wereldkampioenschap van 2007 in Taiwan. Hier eindigde Nederland als vierde.

Ook tijdens de World Baseball Classic van 2009 was Boyd van de partij. Hij speelde zo goed, waardoor hij zich in de kijker speelde van zijn favoriete club Toronto Blue Jays, uit zijn geboorteland Canada. Uiteindelijk leverde dat hem een profcontract op.

Wie spelen op dit moment in het Nederlands team en wie zijn de coaches? Je vindt het op de Nederlandse honkbalsite. Bekijk alle ins en out van de Oranje internationals sinds 2000!

 

Van het wereldkampioenschap tot aan de hoofdklasse en van de Haarlemse Honkbalweek tot aan de Intercontinental Cup. Al het nieuws en uitslagen vind je in het uitgebreide archief.

 

Even geen wedstrijd? Geen probleem! Je kunt nu gewoon vanachter je eigen computer blijven honkballen, want hier vind je de grootste online verzameling van baseballgames.