sitemap    
David Bergman | RHP
Geboortedatum:16-08-1981
Geboorteplaats:Haarlem
Gooit/slaat:R / R
Positie:Pitcher
Club 2012:Kinheim
Debuut: 2003


David Fransiscus Johan Bergman komt momenteel voor het Haarlemse Kinheim uit in de hoofdklasse. Eerder al speelde de rechtshandige werper enkele seizoenen voor de Haarlemse clubs Nicols en DSS en voor Pioniers uit Hoofddorp. In 1999 werd Bergman winnaar van de Roel de Mon Award, de prijs voor beste juniorenwerper. In 2007 werd hij de beste werper uit de Nederlandse hoofdklasse.
In 1997 werd Bergman geselecteerd voor Jong Oranje. In totaal speelde hij drie seizoenen in Jong Oranje. In deze jaren werd hij driemaal op rij Europees kampioen. In 2000 won Bergman met het Nederlandse B-team het Triple Crown-toernooi in België. Inmiddels is Bergman als startend werper een vaste waarde in het Nederlands team.


David Bergman kende in 2006 één van zijn sterkste seizoenen ooit. In zijn eerste seizoen in dienst van Kinheim won hij in dat seizoen maar liefst twaalf wedstrijden en verloor hij er slechts één. Mede hierdoor plaatste Kinheim zich met overmacht voor de Holland Series. In de eindstrijd veroverde de Haarlemse ploeg ten koste van Pioniers de landstitel. Het was de derde grote prijs voor Bergman, nadat hij met Pioniers al de Cup Winners Cup (2003) en de Europese Super Cup (2004) had gewonnen.


Bergman werd in 2003 voor de eerste keer geselecteerd voor het Nederlandse A-team. In Oranje werd hij herenigd met zijn Pioniers-teamgenoten Robin van Doornspeek en Roger Kops, beiden eveneens werper.
Als pitcher nam Bergman in 2003 deel aan het World Port Tournament, het Europees kampioenschap en het Olympisch kwalificatietoernooi. April 2005 werd Bergman, in de aanloop naar het EK in Tsjechië, door bondscoach Robert Eenhoorn opnieuw aan de selectie toegevoegd. Op dit EK wierp hij in één duel.

Na de gewonnen Europese titel schreef Bergman met Nederland in september 2005 geschiedenis door voor het eerste de halve finales van een wereldkampioenschap te bereiken. Nederland eindigde uiteindelijk op de vierde plaats. Twee jaar later werd Bergman met Oranje opnieuw vierde op het WK.
In maart 2006 maakte Bergman deel uit van de selectie, die deelnam aan de World Baseball Classic in Puerto Rico. Nederland speelde drie wedstrijden en won hier één van. In het duel tegen Puerto Rico gooide Bergman 1 1/3 inning. Hierin kreeg hij vier honkslagen en één verdiend punt (6.75) tegen. Later in dat jaar nam Bergman met Oranje deel aan de European Baseball Classic en de Haarlemse Honkbalweek en de Intercontinental Cup. Ook in 2007 kwam Bergman uit voor Oranje. Na afloop van het Europees kampioenschap in Barcelona werd Bergman opgenomen in het All Star-team als beste rechtshandige werper.

Wie spelen op dit moment in het Nederlands team en wie zijn de coaches? Je vindt het op de Nederlandse honkbalsite. Bekijk alle ins en out van de Oranje internationals sinds 2000!

 

Van het wereldkampioenschap tot aan de hoofdklasse en van de Haarlemse Honkbalweek tot aan de Intercontinental Cup. Al het nieuws en uitslagen vind je in het uitgebreide archief.

 

Even geen wedstrijd? Geen probleem! Je kunt nu gewoon vanachter je eigen computer blijven honkballen, want hier vind je de grootste online verzameling van baseballgames.