sitemap    
Bryan Engelhardt | OF
Geboortedatum:10-01-1982
Geboorteplaats:Curaçao
Gooit/slaat:L / L
Positie:Buitenvelder
Club 2012:Kinheim
Debuut: 2002


Bryan Engelhardt begon op zijn derde al met honkbal. De Antilliaan doorliep op Curaçao zijn jeugdopleiding bij de club Groot Kwartier. In 1998 ging hij in op een aanbieding van de Amerikaanse Major League-club Baltimore Orioles om profhonkballer te worden. Hij wist echter in Venezuela tijdens de zomercompetitie geen indruk te maken bij de Baltimore Arides.
Hierop vertrok Engelhardt in 2000 richting Nederland, waar hij ging honkballen voor de Eindhovense hoofdklasseclub PSV. Voor PSV speelde Engelhardt in 2002 zijn eerste jaar in de hoofdklasse. Bij zijn debuut in de Nederlandse competitie sloeg hij in zijn allereerste slagbeurt een homerun op het werpen van de Zuid-Afrikaan Ruan Klink van RCH. Aan het einde van het seizoen 2003 maakte hij de overstap naar Almere'90, nadat PSV zich noodgedwongen uit de hoofdklasse had moeten terugtrekken.


Bij Almere'90 ontpopte Engelhardt zich tot één van de slagkanonnen. In dat team speelde hij onder meer samen met de voormalig Major Leaguers Ivanon Coffie en Eugene Kingsale. Nadat Almere'90 eind 2007 was gedegradeerd uit de hoofdklasse, verhuisde Engelhardt naar Kinheim. In de seizoenen 2004, 2006 en 2009werd Engelhardt uitgeroepen tot Homerun King van de hoofdklasse.


Zijn start in het Nederlandse team was veelbelovend. Tijdens de Haarlemse Honkbalweek in 2002, waar hij debuteerde in Oranje, kwam Engelhardt tot een slaggemiddelde van .389, veruit het meeste van alle spelers uit het Nederlandse team. Het leverde de buitenvelder van PSV de titel Meest Waardevolle Speler op. Ook tijdens de Intercontinental Cup van 2002 was Engelhardt de beste slagman van Nederland. Waar het team samen tot een slaggemiddelde van .225 kwam, sloeg Engelhardt .429 bij elkaar.
Tijdens het Europees kampioenschap in 2003 kreeg Engelhardt de prijs voor de meeste binnengeslagen punten. In zeven wedstrijden sloeg hij tien ploeggenoten over de thuisplaat. In 2003 was de buitenvelder met Oranje ook actief op het World Port Tournament, het Olympisch kwalificatietoernooi en het wereldkampioenschap. Tijdens de Haarlemse honkbalweek in 2004 kwam Bryan Engelhardt in vier wedstrijden in actie. Hij kwam in dertien slagbeurten tot twee honkslagen, drie binnengeslagen punten en hij scoorde zelf één keer.

Na afloop van de Haarlemse Honkbalweek viel Engelhardt af voor de Olympische selectie. Bijna het volledige seizoen 2005 miste hij door een ernstige schouderblessure. In de aanloop naar de World Baseball Classic werd Engelhardt door bondscoach Robert Eenhoorn nog wel aan de voorselectie toegevoegd, maar viel hij af voordat Nederland naar Florida vertrok voor de trainingsstage.
Zijn rentree volgde in juli 2006 tijdens de European Baseball Series. In de gewonnen serie wedstrijden tegen Italië sloeg Engelhardt één van de vier homeruns van Nederland. Later die maand voegde hij nog eens drie homeruns aan zijn totaal toe tijdens de Haarlemse Honkbalweek. Hierdoor werd hij uitgeroepen tot Homerun King. Bovendien kreeg hij de prijs voor de Meest Waardevolle Speler. In zes wedstrijden sloeg Engelhardt acht hits (.444), scoorde hij zes punten en sloeg hij maar liefst veertien runs over de thuisplaat. Daarmee werd hij de eerste speler in de geschiedenis van de Honkbalweek, die tweemaal werd uitgeroepen tot MVP. Ook nam hij in met Oranje deel aan de Intercontinental Cup van 2006, het wereldkampioenschap van 2007, de Olympische Spelen van 2008 en de World Baseball Classic van 2009. Tijdens dit laatste toernooi sloeg Engelhardt de eerste en enige Nederlandse homerun uit de historie van de WBC.

Wie spelen op dit moment in het Nederlands team en wie zijn de coaches? Je vindt het op de Nederlandse honkbalsite. Bekijk alle ins en out van de Oranje internationals sinds 2000!

 

Van het wereldkampioenschap tot aan de hoofdklasse en van de Haarlemse Honkbalweek tot aan de Intercontinental Cup. Al het nieuws en uitslagen vind je in het uitgebreide archief.

 

Even geen wedstrijd? Geen probleem! Je kunt nu gewoon vanachter je eigen computer blijven honkballen, want hier vind je de grootste online verzameling van baseballgames.