sitemap    

Nederland blijft ongeslagen

Nederland heeft ook zijn vierde oefenwedstrijd in de aanloop naar de World Baseball Classic niet verloren. Na twee gelijkspellen boekte Oranje afgelopen nacht weer een overwinning. In Bradenton werd Manatee Community College eenvoudig aan de kant geschoven. Nederland nam dit duel een no-hitter mee de zevende inning in. Eerder werd ook al ruimschoots gewonnen van Eckerd College Tritons.
Auteur: Rogier van ZonGeplaatst op: 26-02-2009, 08.00 
Foto: © IBAF
Voor de vierde oefenwedstrijd trok de Oranje-karavaan afgelopen nacht (Nederlandse tijd) naar het Robert Wynn Field, het kleine honkbalstadion in Bradenton, dat in 1967 werd gebouwd en plaats biedt aan vijfhonderd toeschouwers. Het is de thuishaven van MCC Lancers, het honkbalteam van Manatee Community College. Die hadden in hun programma nog wel ruimte voor een extra oefenwedstrijd. En zo werd na aankomst in Florida vorige week een zevende oefenwedstrijd aan het programma toegevoegd.

Oranje kon het duel gebruiken om nog aan de nodige puntjes te werken. Zo werd het tijd dat de honkballers van Rod Delmonico dit keer niet meteen op achterstand werden gezet. Pitcher Juan Carlos Sulbaran kreeg een nieuwe kans om zijn kwaliteiten te laten zien. Drie dagen eerder had hij al in de eerste inning flink moeten incasseren tegen de profspelers van Woori Heroes uit Seoul.

No-hitter

Na een 3-3 gelijkspel tegen deze Zuid-Koreaanse ploeg en een 4-4 puntendeling tegen de University of South Florida kwam de Nederlandse aanval gisternacht weer op tijd op gang. De formatie van bondscoach Rod Delmonico leek zelfs in eerste instantie weinig genade te hebben met de niet al te sterke honkballers van Manatee Community College, die in de eigen competitie toch al elf van de eerste negentien wedstrijd van dit seizoen hadden gewonnen en zes wedstrijden op rij ongeslagen waren.

Eugene Kingsale opende in de eerste slagbeurt voor Oranje de score. Een inning later was de voorsprong opgelopen tot 0-4. Aanvallend deden vooral de Antillianen Eugene Kingsale, Sharnol Adriana en Sharlon Schoop het goed. Zij sloegen elk twee hits. Kingsale was bovendien goed voor een tweepitter. Danny Rombley, Bryan Engelhardt en Vince Rooi namen de overige hits voor Nederland voor hun rekening.
Ondertussen zorgden de Nederlandse werpers ervoor dat het een kort avondje werd. Binnen twee uur was de klus geklaard. Dat had alles met de uitstekende controle van de pitchers te maken. Samen namen zij een no-hitter mee de zevende inning in. Uiteindelijk stond alleen Berry van Driel twee honkslagen in deze zevende inning toe. In de laatste twee innings hielden Pim Walsma en Nick Stuifbergen de honken verder leeg.

Wedstrijdritme

Opmerkelijk genoeg gooide geen enkele Nederlandse pitcher vier wijd. Juan Carlos Sulbaran wees zelfs al zijn tegenstanders met drie slag terug naar de dug-out en slaagde daarmee met vlag en wimpel voor zijn tweede test. Dennis Neuman en Diegomar Markwell gooiden elk twee strikeouts in één inning.
Profhonkballer Tom Stuifbergen startte de wedstrijd voor Oranje, terwijl zijn broer Nick het duel afsloot. Afgelopen weekeinde kreeg Nick Stuifbergen nog te horen dat hij vooralsnog geen deel uitmaakt van de definitieve selectie. Maar als reserve-speler mocht hij nog wel wedstrijdritme opdoen in het duel met MCC Lancers.

Tom Stuifbergen startte het duel goed. In de eerste twee innings stond hij geen enkele loper toe op de honken. Het volledige seizoen 2008 stond Stuifbergen nog buitenspel door een operatie aan zijn schouder, maar afgelopen winter liet hij in de Australische competitie zien het pitchen niet te hebben verleerd. Voor Adelaide Angels gooide hij eind november een no-hitter met dertien strikeouts.
Ook international Dennis Neuman had in 2008 laten zien wel raad te weten met slagmannen. Bij zijn profdebuut in de Amerikaanse Minor League stond hij in zijn eerste negen wedstrijden voor GCL Red Sox zelfs geen enkel verdiend punt toe.

Posities

Bondscoach Rod Delmonico startte de slagvolgorde met midvelder Eugene Kingsale, aangewezen slagman Sharnol Adriana, eerste honkman Randall Simon, derde honkman Yurendell de Caster, rechtsvelder Danny Rombley, korte stop Sharlon Schoop, linksvelder Curt Smith, catcher Kenley Jansen en tweede honkman Michael Duursma.
Daarmee lijkt de Amerikaanse manager de posities in het binnenveld te hebben verdeeld, alhoewel Schoop of Duursma straks plaats zal moeten maken voor Hainley Statia. Als catcher krijgt Jansen voorlopig de voorkeur boven de revaliderende Sidney de Jong. Voor het buitenveld zijn vooral Kingsale en Rombley de voornaamste kandidaten. Dit tweetal wordt straks aangevuld met profspeler Gregory Halman. Dirk van 't Klooster kwam afgelopen nacht niet in actie. Hij was eerder behandeld aan een blaar.

De komende vijf dagen staan voor Nederland trainingen op het programma. Zondagmiddag vertrekt de ploeg naar Sarasota. Daar voegen dan werper Rick van den Hurk, binnenvelder Hainley Statia en buitenvelder Gregory Halman zich bij de selectie. Zij zullen zorgen voor een verdere kwaliteitsinjectie voor het nog ongeslagen Oranje, dat vervolgens volgende week de Major League-teams van Pittsburgh Pirates, Cincinnati Reds en Minnesota Twins treft.
Italië, de andere Europese deelnemer aan de World Baseball Classic, speelde inmiddels al twee oefenwedstrijden tegen Major League-ploegen. Van Baltimore Orioles werd in negen innings met 4-0 verloren. Gisteren waren de Italianen in zes innings met 1-4 te sterk voor Florida Marlins.

Teams 1 2 3 4 5 6 7 8 9 R H E
NEDERLAND 1 3 0 0 0 0 0 0 0 4 9 0
MCC LANCERS 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 2 0

Werpers Nederland:
Tom Stuifbergen (2): 1-0-0-0
Juan Carlos Sulbaran (1): 3-0-0-0
Dennis Neuman (1): 2-0-0-0
Diegomar Markwell (1): 2-0-0-0
Berry van Driel (2): 2-0-2-0
Pim Walsma (1): 1-0-0-0
Nick Stuifbergen (1): 0-0-0-0

Meer nieuws