sitemap    

Nederland in balans met Koreanen

Zes maanden geleden pakten de Zuid-Koreaanse honkballers zeer verrassend de Olympische titel toen in Beijing de Olympische finale werd gewonnen van het sterke Cuba. Daarmee was de reputatie van het Zuid-Koreaanse honkbal definitief gevestigd. Met enkele internationals binnen de gelederen was Woori Heroes vandaag de tegenstander van Nederland in de tweede oefenwedstrijd in de aanloop naar de World Baseball Classic. De Nederlandse honkballers hielden hun Zuid-Koreaanse opponent op een 3-3 gelijkspel.
Auteur: Rogier van ZonGeplaatst op: 22-02-2009, 23.30 
Met nauwelijks spelers uit de Amerikaanse competitie veroverde Zuid-Korea vorig jaar de Olympische titel. Daarbij vertrouwde de Zuid-Koreaanse bondscoach vooral op spelers uit de eigen Koreaanse profcompetitie. Woori Heroes is één van de teams uit deze sterke competitie. Onder de naam Hyundai Unicorns werd het team al landskampioen in 1998, 2000, 2003 en 2004. De aanval van de ploeg wordt onder meer geleid door voormalig Major Leaguer Cliff Brumbaugh, die 21 wedstrijden in de Major League speelde voor Texas Rangers en Colorado Rockies.

Ook in de tweede oefenwedstrijd van het Nederlands team liet Brumbaugh zijn knuppel spreken. Al in de eerste inning knalde hij één van de pitches van Oranje-starter Juan Carlos Sulbaran over de omheining van het McKechnie Field in Bradenton. Sulbaran kon sowieso moeilijk in de wedstrijd komen. In de eerste inning stond hij direct zes hits toe. Daarmee kon Woori Heroes vrij eenvoudig uitlopen naar een comfortabele 3-0 voorsprong. Pitching-coach Bert Blijleven wist zijn werper tijdig de nodige inspiratie te geven, waardoor Sulbaran in de tweede inning sterk terug kon komen.

Zware taak

Toch lag er een zware taak bij de Nederlandse slagploeg om de opgelopen achterstand weg te werken. Daarbij vertrouwde Oranje op voormalig Major Leaguer Randall Simon. Tegen het Zuid-Koreaanse Woori Heroes bracht hij zijn ploeg terug in de wedstrijd.
De breedgeschouderde Simon sloeg dit duel twee honkslagen uit drie slagbeurten. Eenmaal was zijn klap goed voor twee honken. Daarmee scoorde hij in de vierde inning het eerste punt voor Nederland op een honkslag van Danny Rombley. Op diezelfde uithaal van de Kinheim-speler bracht Curt Smith Oranje bovendien terug tot 3-2. In de vijfde inning sloeg Simon nu zijn ploeggenoot Eugene Kingsale over de thuisplaat om beide ploegen weer in balans te brengen.

Dat bleek ook meteen het laatste punt van de wedstrijd, want in het restant van het duel werd er niet meer gescoord. Na negen innings en 2 1/2 uur spelen werd zodoende het materiaal opgeborgen bij een 3-3 gelijke stand. Overigens had Nederland in de vijfde inning nog wel een serieuze kans gehad om de leiding in de wedstrijd over te nemen. Pinch-runner Dwayne Kemp werd echter bij een pick-off op het tweede honk verschalkt.
Aanvallend kwam Nederland deze wedstrijd tot zeven honkslagen. Behalve de twee hits van Simon sloegen ook Sharlon Schoop, Curt Smith, Danny Rombley, Dirk van ’t Klooster en Kalian Sams raak voor een honkslag. Daarentegen gingen ook tien Nederlandse slagmannen voor drie slag aan de kant.

Defensie

Verdedigend had Nederland dit duel in ieder geval de zaakjes goed voor elkaar. Na de moeizame start van Sulbaran kwam de Nederlandse defensie niet meer in gevaar. Alleen relievers Tom Stuifbergen en debutant Dennis Neuman stonden nog een honkslag toe. Maar na de vijfde inning bereikten nog slechts twee spelers met vier wijd de honken. Closer Pim Walsma sloot het duel in stijl af door in de negende inning twee Koreanen met een strikeout terug naar de dug-out te verwijzen. Verdedigend speelde Oranje dit duel foutloos.

Voor Rod Delmonico was het de laatste wedstrijd waarin hij zijn spelers aan het werk kon zien, alvorens hij zijn definitieve selectie bepaalt. Voor morgen staat er opnieuw een trainingsdag op het programma, waarbij er 's middags wordt getraind. Dinsdagavond (lokale tijd) treedt Oranje vervolgens aan voor zijn derde oefenwedstrijd. Dan is in Tampa de honkbalploeg van South Florida University de tegenstander. Op die dag moeten ook de definieve selecties voor de World Baseball Classic bij de organisatie zijn ingediend.

Teams 1 2 3 4 5 6 7 8 9 R H E
NEDERLAND 0 0 0 2 1 0 0 0 0 3 7 0
WOORI HEROES 3 0 0 0 0 0 0 0 0 3 9 1

Werpers Nederland:
Juan Carlos Sulbaran (2): 2-1-7-0
Tom Stuifbergen (2): 0-0-1-0
Dennis Neuman (1): 0-0-1-0
Diegomar Markwell (1): 1-1-0-0
Nick Stuifbergen (1): 0-1-0-0
Berry van Driel (1): 1-0-0-0
Pim Walsma (1) 2-0-0-0

Meer nieuws