sitemap    

Voortvarende start Nederlandse honkballers

'Nieuw bloed' heeft het Nederlands honkbalteam goed gedaan. Met drie nieuwe coaches en een groot aantal debutanten is Oranje de voorbereiding op de World Baseball Classic voortvarend van start gegaan. Waar Nederland drie jaar geleden nog met 1-3 en 0-10 van Eckerd College Tritons won, werd de Amerikaanse collegeploeg gisteravond met 1-18 opgerold. Vanavond wacht een tweede tegenstander. Dit wordt het veel sterkere Koreaanse profteam Woori Heroes.
Auteur: Rogier van ZonGeplaatst op: 22-02-2009, 09.30 
Alexander Smit
Foto: © IBAF
De Amerikaanse bondscoach Rod Delmonico keek vanuit de dug-out van het Turley Athletic Complex in St. Petersburg tevreden toe hoe zijn selectie als een geoliede machine geen enkel probleem ondervond met de collegehonkballers. Het duurde nog wel tot aan de zevende inning, maar daarna hield Nederland weinig meer heel van de thuisploeg. In totaal produceerde Oranje dit duel zeventien honkslagen.
In de zevende inning vergrootte Nederland, nadat Delmonico de basisopstelling had gewijzigd, zijn voorsprong van 0-2 naar 0-9. In de achtste inning volgden nog eens zeven punten, alvorens Oranje in de laatste slagbeurt met drie punten de eindstand op 1-18 bepaalde.

Met nog slechts één dag te gaan alvorens de definitieve selectie wordt bepaald, hebben de Nederlandse honkballers het hun bondscoach niet eenvoudig gemaakt. In het slot van de wedstrijd volgden de honkslagen elkaar in rap tempo op. Vince Rooi voorzag zijn sollicitatie zelfs van een solohomerun. Uitblinkers dit duel waren onder meer Kalian Sams en Percy Isenia. Sams was goed voor drie honkslagen, terwijl Isenia tweemaal succesvol was.
Ook debutanten Curt Smith en Sharlon Schoop waren beiden goed voor twee hits. Daarmee gaven de twee Antillianen hun debuut in Oranje extra glans. Diezelfde Smith zou straks in Puerto Rico wel eens hoge ogen kunnen gaan gooien. Een jaar geleden speelde hij nog voor de University of Maine, waar hij zich in korte tijd in de recordboeken sloeg. In juni werd hij gedraft, waarna hij een maand later al als profspeler uitkwam in de organisatie van St. Louis Cardinals. Daar sloeg hij in zijn eerste professionele slagbeurt al direct een homerun en werd hij binnen de korste keren gepromoveerd naar de Single A-competitie. Na afloop van het seizoen werd Smith uitgeroepen tot Player of the Year van de Rookie Appalachian League.

Ervaring

Smith maakte zeven jaar geleden deel uit van het Antilliaanse nationale team, dat een sensationele titel pakte in de Senior League World Series. In dat team zaten ook onder meer Shairon Martis, Jair Jurrjens, Hainley Statia en Sharlon Schoop. Pitchers Martis en Jurrjens meldden zich eerder deze week af voor Oranje, omdat zij een grote kans hebben om komend seizoen in de Major League te starten. Daardoor moet Oranje straks tijdens de World Baseball Classic vooral vertrouwen op de ervaring van Sidney Ponson.
De Arubaan speelde elf seizoenen in de Major League en kwam vorig jaar uit voor Texas Rangers en New York Yankees. Zijn ervaring maakt hem tot de belangrijkste startend werper in Oranje. Gisteravond kwam hij ook geen enkel moment in de problemen in het duel met Eckerd College Tritons, tot hij in de derde inning werd vervangen door Rob Cordemans.

Ook de Nederlandse veteraan van Sparta/Feyenoord kreeg twee innings de kans om wedstrijdritme op te doen, waarna Alexander Smit, David Bergman, Leon Boyd, Dave Draijer en Michiel van Kampen ieder op zijn beurt één inning voor zijn rekening nam. Samen gooiden de Nederlandse pitchers twaalf keer drie slag en slechts twee keer vier wijd in negen innings. Bovendien stonden zij slechts vier honkslagen toe aan de Amerikaanse collegespelers.

Opstelling

Tijdens de eerste oefenwedstrijd koos Delmonico voor Sharlon Schoop als korte stop. Hij mocht tijdens zijn debuut het gehele duel blijven staan. Daarmee lijkt hij de voornaamste kandidaat om straks tijdens de World Baseball Classic Raily Legito op deze positie te vervangen. De binnenvelder van Neptunus werd enigszins verrassend niet door Delmonico meegenomen naar Florida.
Andere debutanten waren catcher Kenley Jansen en tweede honkman Dwayne Kemp. Jansen startte de wedstrijd, terwijl Kemp in de vijfde inning zijn debuut maakte. De Antilliaan Curt Smith begon het duel als aangewezen slagman. In totaal kwamen 25 van de 32 internationals in actie in St. Petersburg.

Vanmiddag (19.30 uur Nederlandse tijd) wacht alweer de tweede oefenwedstrijd voor het Nederlands team. Dan is het Koreaanse Woori Heroes de volgende tegenstander. Dit profteam is met een delegatie van 71 sporters en begeleiders net als Nederland te gast in Pirate City in Bradenton. Woori Heroes komt uit in de Zuid-Koreaanse profcompetitie en bevat enkele internationals. Tijdens dit duel maakt mogelijk ook profpitcher Dennis Neuman zijn debuut in Oranje.

Teams 1 2 3 4 5 6 7 8 9 R H E
NEDERLAND 0 0 1 0 1 0 7 6 3 18 17 2
ECKERD COLLEGE 0 0 0 0 0 0 0 1 0 1 4 5

Werpers Nederland:
Sidney Ponson (2): 3-1-1-0
Rob Cordemans (2): 5-0-1-1
Alexander Smit (1): 2-0-1-0
David Bergman (1): 0-0-0-0
Leon Boyd (1): 1-0-0-0
Dave Draijer (1): 0-1-1-1
Michiel van Kampen (1): 1-0-0-0

Meer nieuws