sitemap    

Opnieuw gelijkspel Oranje

Op het Red McEwen Field in Tampa is Nederland in zijn derde oefenwedstrijd opnieuw niet verder gekomen dan een gelijkspel. Wist Oranje twee dagen eerder nog knap het Koreaanse profteam Woori Heroes op 3-3 te houden, nu kwam de ploeg tegen de University of South Florida niet verder dan 4-4. Nederlands speelde voor het eerst met de definitieve selectie, nadat eerder op de avond de laatste afvallers bekend waren gemaakt.
Auteur: Rogier van ZonGeplaatst op: 25-02-2009, 08.30 
Met bijna 22 graden in het honkbalstadion van de universiteit en 642 bezoekers, waaronder verschillende in Oranje uitgedoste toeschouwers, startte bondscoach Rod Delmonico het duel met Major Leaguer Sidney Ponson op de heuvel. Maar net als Juan Carlos Sulbaran tegen Woori Heroes kwam ook de Arubaanse pitcher al direct in de problemen.
Een honkslag van Mike Consolmagno, geraakt werper voor Jonathan Koscso, een dubbele steelpoging en een doorgeschoten bal zorgden al in de eerste inning voor een 1-0 achterstand voor Nederland zonder dat er maar één Amerikaan uit was gemaakt. Op zijn beurt bereikte Ryan Lockwood met vier wijd ook de honken, waarna Stephen Hunt met een honkslag voor de 2-0 zorgde. Na twee strikeouts was een honkslag van Trey Manz voldoende voor een 3-0 voorsprong voor South Florida.

Daarmee kon de Nederlandse aanval opnieuw direct aan de bak. Dat ging echter alles behalve gemakkelijk. Pas in de derde inning sloeg Michael Duursma via een stootslag-honkslag de eerste Nederlandse hit. Een inning later volgde ook Yurendell de Caster met een honkslag, maar opnieuw wist Oranje niet te scoren. Dat deden de Amerikaanse universiteitshonkballers wel. In de gelijkmakende vierde inning profiteerde de ploeg van een veldfout van korte stop Sharlon Schoop. Mike Consolmagno, die daarmee het eerste honk had bereikt, kon vervolgens na een doorgeschoten bal vanaf het tweede honk scoren op een hit van Ryan Lockwood.

Achterstand

Zodoende was de achterstand zelfs opgelopen tot 4-0 en leek Nederland lange tijd niet in staat om zijn tegenstander te bedwingen. Pas in de zevende inning kon Nederland iets aan zijn achterstand doen. Op dat moment betrad de derde Amerikaanse werper de heuvel. Hij liet Schoop direct met vier wijd toe op het eerste honk, waarna een honkslag van Michael Duursma en een tweepitter van Eugene Kingsale het eerste Nederlandse punt over de thuisplaat brachten. Nadat vier wijd voor Sharnol Adriana de honken vol had laten stromen, sloeg Simon met een honkslag in het linksveld zowel Duursma als Kingsale over de thuisplaat. Een tweehonkslag van De Caster stelde vervolgens ook Adriana in staat om te scoren.
Daarmee slaagde Oranje erin om in het slot van de wedstrijd alsnog op gelijke hoogte te komen. In de laatste twee innings wist Nederland niet ook nog op voorsprong te komen. De laatste twee pitchers stonden geen honkslag meer toe. Daarmee was het 4-4 gelijkspel een feit, want ook de University of South Florida wist niet meer te scoren, ondanks een tweehonkslag van Todd Brazeal in de achtste inning.

Wat dat betreft wist de Nederlandse bullpen de schade goed beperkt te houden. Nadat Sidney Ponson (3-2-4-1) in de derde inning was vervangen voor Rob Cordemans, sloegen de Amerikanen nog maar vier honkslagen, waarvan twee op het werpen van David Bergman. Bovendien gooide de laatste vijf pitchers samen wel acht keer drie slag.
Aanvallend had Nederland verschillende kansen om meer punten scoren, maar liet de ploeg dit duel acht spelers achter op de honken. Daarmee bleef onder meer in de zesde inning een goede kans benut toen Randall Simon en De Caster op rij honkslagen sloegen.

Productief

Uiteindelijk kwam Nederland dit duel tot acht honkslagen en twee veldfouten, allebei één minder dan zijn tegenstander. Yurendell de Caster (3 uit 4) was het meest productief. Hij noteerde drie hits. Michael Duursma (2 uit 4) en Randall Simon (2 uit 5) waren elk goed voor twee hits. De andere honkslag kwam op naam van Eugene Kingsale (1 uit 5). Verdedigend gingen alleen de korte stoppen Sharlon Schoop en Michael Duursma in de fout.
Bij het Nederlands team keerde Sidney de Jong terug achter de thuisplaat. De catcher van hoofdklasser Amsterdam was deze winter aan zijn pols geopereerd en kwam daardoor niet eerder aan spelen toe. Hij wist wel de laatste schifting door te komen, maar lijkt voorlopig twee keuze achter profspeler Kenley Jansen van Los Angeles Dodgers.

Vandaag vervolgt Oranje zijn oefencampagne met een wedstrijd tegen Manatee Junior College. De wedstrijd begint om 00.00 uur (Nederlandse tijd) en wordt gespeeld in Bradenton.

Teams 1 2 3 4 5 6 7 8 9 R H E
NEDERLAND 0 0 0 0 0 0 4 0 0 4 8 2
SOUTH FLORIDA 3 0 0 1 0 0 0 0 0 4 9 3

Werpers Nederland:
Sidney Ponson (2): 3-2-5-0
Rob Cordemans (1): 1-0-1-0
David Bergman (2): 3-0-2-1
Alexander Smit (2): 2-1-0-1
Michiel van Kampen (1): 2-0-1-0
Leon Boyd (1): 0-1-0-0

Werpers University of South Florida:
Doug Wagner (2): 0-1-0-0
Teddy Kaufman (2): 2-0-2-2
Matt Reed (2): 0-0-2-1
Junior Carlin (2/3+4 man): 0-2-3-0
Kyle Eastham (1 1/3): 0-0-1-0
Stephen Hunt (1): 0-0-0-0

Meer nieuws