sitemap    

Nederland puntloos tegen Braves

Met een tweepunten-homerun in de derde inning besliste Dave Kelton in de derde inning van het oefenduel tussen Nederland en Atlanta Braves de wedstrijd. De 26-jarige buitenvelder van Atlanta Braves verdubbelde een 2-0 voorsprong naar de uiteindelijke 4-0 eindstand. Na iets meer dan twee uur spelen stapten de Nederlandse honkballers in het Cracker Jack Stadium met gemengde gevoelens van het veld af. Natuurlijk was er de teleurstelling om de 4-0 nederlaag tegen Atlanta Braves. Maar uit dit resultaat kon ook zeker vertrouwen worden geput voor de aankomende World Baseball Classic. De honkballers van bondscoach Robert Eenhoorn hadden zich, na een moeizame start, kranig geweerd tegen de ervaring van het split-squad team van Atlanta Braves.
Auteur: RedactieGeplaatst op: 05-03-2006, 21.15 
Andruw Jones had zijn debuut voor het Nederlands team ongetwijfeld anders voorgesteld. Een dag voor de wedstrijd tegen Atlanta moest hij zich ziekmelden voor de training van Oranje. Een dag later was hij nog niet volledig hersteld. Niettemin wilde Jones wel spelen en dus werd hij ingezet als aangewezen slagman.
De All Star-buitenvelder, normaliter de grote ster bij Atlanta Braves, zag Oranje, in het bijzijn van 4.195 toeschouwers, verliezen tegen zijn eigen team. En er was niets wat Jones daar aan kon doen. In twee slagbeurten kwam de Antilliaan niet verder dan twee grondballen richting het derde honk. Het duurde tot aan de vijfde inning alvorens de eerste Nederlandse honkslag op het scorebord kwam.

In de aanloop naar de World Baseball Classic trof de Nederlandse honkbalploeg in zijn laatste oefenwedstrijd een split-squad team van Atlanta Braves. Dit betekent dat een deel van de Spring Training-ploeg in Orlando achterbleef voor het duel tegen Nederland. De andere helft vertrok eerder op de dag richting Winter Haven voor de wedstrijd uit de Grapefruit League (de Spring Training-competitie) tegen Cleveland Indians.
Normaliter blijven bij split-squad wedstrijden de beste spelers achter voor de thuiswedstrijd. Ook ditmaal was dit het geval. Manager Bobby Cox, zelf aanwezig bij de wedstrijd in Winter Haven, had zijn All Star-werper John Smoltz aangewezen als startende werper. Het was voor Smoltz, één van de twee werpers in de geschiedenis met minimaal 150 zeges en 150 saves, zijn eerste wedstrijd tijdens Spring Training.

Flinke fouten

Bij Oranje begon Calvin Maduro op de heuvel. De Arubaan was er alles aan gelegen om zich van zijn beste kant te laten zien. De afgelopen dagen was er nog enige twijfel over de gesteldheid van de werper. Tijdens de wintercompetitie in de Dominicaanse Republiek had hij een lichte blessure in de schouder opgelopen. Maar aangezien de voormalige Major Leaguer onlangs een non-guaranteed contract met Baltimore Orioles heeft afgesloten, was een goed optreden van belang om ook daadwerkelijk komende maanden aan de slag te kunnen voor Orioles.
Veel hulp van zijn team kreeg Maduro in de eerste inning echter niet. Twee flinke fouten zetten Nederland direct op achterstand. Openingsslagman Michael Ryan tekende aan voor de eerste honkslag van de wedstrijd. Hij kon een honk opschuiven nadat korte stop Raily Legito in de fout ging op een klap van Edgar Renteria. Een honkslag in het rechtsveld van Brian Jordan zorgde vervolgens voor volle honken. Brian McCann stelde hierna Ryan en Renteria in staat de score te openen. Op zijn klap was het ditmaal Michael Duursma die in de fout ging. Hierna kreeg Maduro meer vat op zijn tegenstanders. Hij wist zelfs Dave Kelton met drie slag aan de kant te zetten.

Maduro werd in de derde inning opgevolgd door Diegomar Markwell. Ook de tweede Nederlandse werper begon nerveus aan het duel. Hij begon met vier wijd voor Brian Jordan. Een knap dubbelspel vanaf het eerste honk op een klap van Brian McCann maakte nog wel even kortstondig een einde aan het gevaar, maar hierna was het echter de beurt aan James Jurries om de honken te bereiken. Hij mepte een pitch van Markwell hard door het midden voor de derde honkslag van zijn ploeg. Met een daverende homerun bracht Dave Kelton vervolgens zijn ploeg op een 4-0 voorsprong.
Toch wist de Nederlandse defensie steeds beter in de wedstrijd te komen. Verdedigend zorgden derde honkman Ivanon Coffie, buitenvelder Eugene Kingsale en korte stop Raily Legito voor enkele knappe acties. Op de werpersheuvel weerden Jair Jurrjens, Shairon Martis, Gregory Gustina en Dave Draijer zich kranig tegen de Major Leaguers uit Atlanta. Het viertal kreeg samen nog maar drie hits tegen, waaronder tweepitters van Luis Hernandez (zevende inning) en Dave Kelton (achtste inning). Zowel Hernandez als Kelton knalden de bal tegen de omheining in het buitenveld, maar bleven uiteindelijk achter op de honken.

Nederlandse kansen

Ondertussen kreeg Oranje kans om terug in de wedstrijd te komen. In de tweede inning was Coffie dichtbij de eerste homerun voor Nederland. Met Randall Simon (vier wijd) op de honken mepte hij de bal diep het buitenveld in. Het leek alsof de bal over de omheining zou verdwijnen, maar deze werd nog net een prooi voor één van de buitenvelders van Atlanta Braves. De klap, die in het Hiram Bithorn Stadium in San Juan (Puerto Rico) zeker voor een homerun over de hekken zou zijn gegaan, betekende hierdoor de tweede uit voor Nederland. Na drie slag voor Dirk van 't Klooster waren de eerste kansen voor Nederland verkeken.
Pas nadat Kevin Barry, de derde werper voor Braves, in de vijfde inning de heuvel had beklommen, werd Nederland serieus gevaarlijk. Met één uit zorgden hits op rij van Ivanon Coffie en Dirk van 't Klooster en vier wijd voor Chairon Isenia voor volle honken. Drie slag voor Raily Legito en pinch-hitter Hainley Statia maakten echter een einde aan de Nederlandse kansen. Het bleek uiteindelijk ook de laatste kans voor Oranje. Hierna werden twaalf Nederlandse slagmensen op rij uitgeschakeld, waardoor de teller voor Oranje op nul bleef steken.

En dat was ook de belangrijkste reden dat Atlanta Braves onbedreigd uit kon lopen naar de overwinning. Want waar de honkballers uit Atlanta aan slag nauwelijks indruk konden maken op het werpen van zes Nederlandse pitchers (waarvan drie uitkomen in de hoofdklasse) en gezamenlijk slechts zeven hits noteerden, bleef de productie van het Nederlands team steken op twee honkslagen.
Michael Duursma (0 honkslagen uit 2 slagbeurten), Hainley Statia (0 uit 2), Eugene Kingsale (0 uit 3), Harvey Monte (0 uit 1), Shurendell de Caster (0 uit 4), Andruw Jones (0 uit 2), Sharnol Adriana (0 uit 2), Randall Simon (0 uit 2), Danny Rombley (0 uit 1), Chairon Isenia (0 uit 1), Sidney de Jong (0 uit 1) en Raily Legito (0 uit 3) wisten geen enkele keer veilig de honken te bereiken. Bovendien werden Statia, Dirk van 't Klooster en Legito elk eenmaal met drie slag aan de kant gezet. De Caster sneuvelde twee keer door een strikeout. Alleen Randall Simon (vier wijd en 0 uit 2), Ivanon Coffie (1 uit 3), Dirk van 't Klooster (1 uit 2) en Chairon Isenia (vier wijd en 0 uit 1) wisten veilig de honken te bereiken.

Wijzigingen

Doordat Eenhoorn eindelijk de beschikking heeft over buitenvelder Andruw Jones, catcher Chairon Isenia en Shurendell de Caster, was de Nederlandse bondscoach genoodzaakt enkele wijzigingen in de line-up door te voeren. De Caster nam plaats in het rechtsveld. Isenia werd de nieuwe catcher. Jones, nog niet helemaal beter nadat hij zich gisteren al ziek had gemeld, debuteerde voor Oranje als aangewezen slagman.
De overige spelers in de startopstelling waren openingsslagman Michael Duursma (tweede honk), Eugene Kingsale (linksveld), Randall Simon (eerste honk), Ivanon Coffie (derde honk), Dirk van 't Klooster (midveld) en Raily Legito (korte stop)

Halverwege het duel bracht de Nederlandse bondscoach ook nog Hainley Statia, Sharnol Adriana, Danny Rombley, Sidney de Jong, Harvey Monte en Percy Isenia in de wedstrijd. Statia verving tweede honkman Duursma in de vijfde inning. Adriana kwam een inning later in het slagperk voor aangewezen slagman Andruw Jones. Rombley was in de zevende inning de vervanger voor midvelder Dirk van 't Klooster. Sidney de Jong werd ingebracht voor catcher Chairon Isenia, terwijl Harvey Monte Eugene Kingsale verving in het linksveld. Randall Simon werd in het slot van de wedstrijd gewisseld voor Percy Isenia.

Teams 1 2 3 4 5 6 7 8 9 R H E
NEDERLAND 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 2 2
ATLANTA BRAVES 2 0 2 0 0 0 0 0 X 4 7 0

Werpers Nederland:
Calvin Maduro (2): 1-1-2-2
Diegomar Markwell (2): 1-1-2-0
Jair Jurrjens (1): 0-0-0-0
Shairon Martis (1): 1-0-1-0
Gregory Gustina (1): 1-1-1-0
Dave Draijer (1): 0-0-1-0

Werpers Atlanta Braves:
John Smoltz (2): 2-1-0-0
Sean White (2): 0-0-0-0
Kevin Barry (2): 3-1-2-0
Ryan Basner (1): 0-0-0-0
Daniel Smith (1): 0-0-0-0
Glenn Tucker (1): 0-0-0-0

Meer nieuws