sitemap    

Slagploeg op dreef in tweede duel

De slagploeg van het Nederlands team raakt op dreef. In de eerste oefenwedstrijd tegen Eckerd College Tritons hadden de honkballers van bondscoach Robert Eenhoorn nog enigszins moeite om in het ritme te komen. In dat duel werden slechts vijf hits geslagen. Twee dagen later liet Oranje weinig heel van de werpers van Eckerd College. In negen innings walste Nederland met 0-10 over de Amerikaanse ploeg heen. Hierdoor bleef een revanche uit voor Tritons, het Amerikaanse collegeteam dat in zijn competitie tot nog toe genoegen moet nemen met een negende en laatste plaats.
Auteur: RedactieGeplaatst op: 27-02-2006, 17.30 
Ruim een week lang trainde de ploeg van bondscoach Eenhoorn in het zonnige Florida. Op de dag dat de eerste oefenwedstrijd op het programma stond, sloeg het weer om. De zon werd ingeruild voor veel regen en wind. De omstandigheden maakten de eerste wedstrijd sinds maanden voor de meeste Nederlandse internationals niet gemakkelijker. Dat bleek al snel. Oranje kwam wel direct in de derde inning op een 0-2 voorsprong, maar wist hierna nog maar drie hits in het restant van de wedstrijd te slaan. Goed verdedigend werk voorkwam een nederlaag voor Nederland, dat uiteindelijk met 1-3 won.

Twee dagen later stond een ander Oranje op het veld. Hevige regenval 's nachts en ook nog in de ochtend zette ook nu het duel weer lang op losse schroeven. Nederland moest voor zijn batting-practice zelfs nog even in Pirate City blijven. Op het complex waar Nederland de afgelopen dagen heeft getraind, had de ploeg de gelegenheid om zich in de trainingshallen voor te bereiden op de wedstrijd, alvorens naar St. Petersburg werd afgereisd. Hier kon de wedstrijd ruim anderhalf uur later alsnog worden begonnen.

Mis

Onder leiding van startend werper Rob Cordemans had Nederland toch nog enige tijd nodig om op stoom te komen. De startende werper van Eckerd College kende een goede start. Hij hoefde in de beginfase alleen Randall Simon op de honken toe te staan. De voormalig Major Leaguer produceerde, evenals vrijdag, opnieuw een honkslag. Bovendien gooide de Amerikaanse starter in de eerste drie innings viermaal drie slag.
Pas nadat de Amerikaanse hoofdcoach een nieuwe pitcher naar de heuvel dirigeerde, ging het mis voor Eckerd College. Eugene Kingsale, op de honken gekomen met vier wijd, kon in de vierde inning scoren op een honkslag van Sidney de Jong. Een inning later was het ditmaal de beurt aan Kingsale om een ploeggenoot over de thuisplaat te slaan. Hij stelde de jarige Michael Duursma, op de honken gekomen met een honkslag, met een tweepitter in staat om Nederland op een 0-2 voorsprong te zetten.

Het duurde hierna tot aan de zevende inning alvorens Oranje definitief kon uitlopen. Nadat in de zesde inning de 0-3 op het scorebord was gekomen, maakte Nederland in deze slagbeurt een einde aan de Amerikaanse hoop op een overwinning. In de laatste drie innings liep het aantal Nederlandse honkslagen op van vijf naar vijftien.
Aanvallend kenden vooral invaller Maikel Benner (2 honkslagen uit 2 slagbeurten), Eugene Kingsale (2 uit 4), Michael Duursma (2 uit 5) en Dirk van ’t Klooster (2 uit 5) een goede dag. Van ’t Klooster sloeg bovendien drie punten binnen en scoorde zelf eenmaal. Kingsale, Benner en Van 't Klooster tekenden elk voor een tweehonkslag aan.

Opstelling

De Nederlandse selectie startte het duel in dezelfde opstelling als vrijdagavond. Opnieuw nam Randall Simon positie op het eerste honk. Percy Isenia verving ditmaal Sharnol Adriana als aangewezen slagman. In het buitenveld hadden Eugene Kingsale en Dirk van 't Klooster van positie gewisseld.
In de zesde inning werd Simon op het eerste honk vervangen voor Sharnol Adriana, kwam Hainley Statia in het veld voor korte stop Raily Legito, verving Maikel Benner Sidney de Jong achter de plaat en nam Vince Rooi het derde honk over van Ivanon Coffie. Later in de wedstrijd kregen ook Harvey Monte (in de zevende inning als vervanger voor linksvelder Danny Rombley) en Johnny Balentina (als vervanger voor aangewezen slagman Percy Isenia) nog speeltijd.

Nederland maakte dit duel twee fouten. Werper Jair Jurrjens grabbelde in de vierde inning en derde honkman Vince Rooi smeet de bal in de zesde Amerikaanse slagbeurt over het eerste honk. Jurrjens was dit duel één van de twee debutanten. Nadat vrijdagavond eerste honkman Randall Simon en tweede honkman Hainley Statia al debuteerden, was het ditmaal de beurt aan de werpers Jair Jurrjens en Kenny Berkenbosch. In totaal werden deze wedstrijd zes pitchers naar de heuvel gestuurd. Vooral Rob Cordemans en Kenny Berkenbosch kenden een zeer goed heuveloptreden.

Vrije dag

Dinsdagavond vervolgt Oranje zijn oefenprogramma met een wedstrijd tegen het team van de Tampa University. Dit duel wordt gespeeld in het Jack Russell Memorial Stadium, het voormalige Spring Training-complex van Philadelphia Phillies in Clearwater (Florida). Voor vandaag staat een rustdag op het programma voor de honkballers van bondscoach Robert Eenhoorn.

Vooral werper Calvin Maduro kan de rustdag goed gebruiken. De voormalig speler van onder meer HCAW is momenteel niet helemaal fit. Het is daarom nog afwachten of Eenhoorn hem in zal zetten in het duel met Tampa University. Maduro is één van de drie werpers van Oranje die nog niet in actie zijn gekomen. De overige twee pitchers zijn de Antillianen Diegomar Markwell en Shairon Martis. Zij komen dinsdag in actie voor Nederland. Martis wordt daarmee de vijfde debutant in Oranje tijdens deze oefenserie.

Teams 1 2 3 4 5 6 7 8 9 R H E
NEDERLAND 0 0 0 1 1 0 1 3 4 10 15 2
ECKERD COLLEGE 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 6 2

Werpers Nederland:
Rob Cordemans (3): 3-0-1-0
Jair Jurrjens (2): 0-0-4-1
Kenny Berkenbosch (1): 2-0-0-1
Forstin Coenraad (1): 0-0-1-0
Robin van Doornspeek (1): 1-0-0-0
Dave Draijer (1): 1-0-0-0

Meer nieuws