sitemap    

Nederland verliest van Tampa University

Het Nederlands honkbalteam is er niet in geslaagd de oefenwedstrijd tegen Tampa University te winnen. Na zeven complete innings ging de ploeg van bondscoach Robert Eenhoorn nog met 6-2 aan de leiding. Maar hierna zag Oranje alsnog de studenten van Tampa University langszij komen: 7-6. Het was het derde oefenduel voor Nederland in de aanloop naar de World Baseball Classic in Puerto Rico. Eerder werd al wel tweemaal gewonnen van Eckerd College: 1-3 en 0-10.
Auteur: RedactieGeplaatst op: 01-03-2006, 08.15 
Tampa University komt evenals Eckerd College uit in de Sunshine State Conference, een competitie voor collegeteams. Eckerd College werd vrijdagavond en zondagmiddag tweemaal door Nederland verslagen. Maar waar Eckerd College Tritons na tien duels onderaan in zijn competitie staat, is Tampa University na dertien duels de koploper. Spartans won inmiddels tien wedstrijden. De ploeg verloor drie van zijn eerste vijf duels, maar voegde hierna een serie van acht overwinningen aan zijn totaal toe. Half februari werd bovendien driemaal op rij Eckerd College opmerkelijk eenvoudig aan de kant gezet. Het eerste duel won Tampa University met 11-0, daarna volgden zelfs nog een 20-4 en een 9-6 zege.

De studenten van Tampa University staan onder leiding van Joe Urso. Hij is inmiddels bezig met zijn zesde seizoen als hoofdcoach bij het team uit Tampa (Florida). Urso won de afgelopen seizoenen 211 wedstrijden en verloor er slechts 82. Hij was tevens kortstondig als coach actief in de Minor League-organisatie van Anaheim Angels. Met Tampa University Spartans is Urso de afgelopen jaren tweemaal kampioen geworden in de Sunshine State Conference.

Homerun

Bij Nederland mocht Diegomar Markwell als eerste pitcher de heuvel beklimmen. De werper van Neptunus had nog enigszins moeite om in de wedstrijd te komen. In de derde inning moest hij al een flinke homerun incasseren van Lee Cruz, dit duel goed voor drie hits uit vijf slagbeurten. Cruz nam met zijn rondje over de honken één ploeggenoot mee over de thuisplaat. Door deze klap wist Tampa University in het spoor van het Nederlands team te blijven. Oranje had namelijk al direct in de eerste inning de score geopend via twee runs in de eerste en één punt in de tweede inning.
In de vierde inning werd Markwell vervangen voor Shairon Martis, die hiermee zijn debuut maakte in het Nederlands team. De 18-jarige rechtshandige pitcher uit de Giants-organisatie, die over veel snelheid beschikt, kende een overtuigend debuut. In twee innings gooide hij driemaal drie slag en kreeg hij slechts één honkslag tegen.

Lange tijd leek er dan ook geen vuiltje aan de lucht voor Oranje. Vooral omdat de Nederlandse honkballers in de vijfde inning opnieuw wegliepen bij hun tegenstanders. Drie punten brachten de 6-2 op het scorebord van het Jack Russell Memorial Stadium. De ploeg van bondscoach Eenhoorn gaf de voorsprong in de negende inning echter alsnog uit handen. Reliever Michiel van Kampen moest eerst twee runs in de achtste slagbeurt opgeven. Lee Cruz bereikte de honken na een infield-hit. Even later kon hij vanaf het derde honk het derde punt voor zijn ploeg scoren. Kurt Baxley bracht de 6-4 op het scorebord na een honkslag van zijn ploeggenoot Chris Rosenbaum.

Fout

In de negende inning leek Nederland in eerste instantie af te stevenen op zijn derde zege op rij. Closer Dave Draijer zag snel twee tegenstanders sneuvelen. Maar met twee man uit wierp korte stop Hainley Statia een grondbal echter hard en hoog over zijn eerste honkman Percy Isenia heen. Hierdoor verzuimde Statia een einde aan de inning te maken. Lee Cruz strafte de fout van de Nederlandse speler direct af. Hij mepte de bal, met een loper op de honken, in één keer tegen de omheining van het Jack Russell Stadium. Zijn klap was goed voor twee honken. Op een honkslag in het linksveld van Kurt Baxley scoorde Spartans vervolgens eenvoudig het vijfde en zesde punt. Een tweepitter van Jose Jimenez stelde hierna pinch-runner Peter Reeves in staat om het zevende en winnende punt te scoren.

Nederland was in de negende en gelijkmakende slagbeurt nog dichtbij een zege nadat Hainley Statia, Danny Rombley en Michael Duursma veilig de honken wisten te bereiken. Maar met alle honken bezet en twee man uit werd Vince Rooi door closer Patrick House met drie slag aan de kant gezet. Even daarvoor leek Harvey Monte met zijn vijfde hit de overwinning binnen te slaan. Zijn klap werd door de korte stop van Tampa Spartans echter knap verwerkt in een schitterend dubbelspel.

Slagprestaties

Evenals de vorige wedstrijd toonde Nederland zich ook ditmaal daadkrachtig in het slagperk. Vooral Harvey Monte kende een goede wedstrijd. De speler, die onlangs landskampioen Neptunus verruilde voor ADO, kwam tot vier honkslagen uit vijf slagbeurten. Raily Legito noteerde drie hits. In totaal produceerde de ploeg van bondscoach Eenhoorn zestien honkslagen.

Het binnenveld rond startend werper Diegomar Markwell bleef vrijwel intact in vergelijking met de vorige duels. Alleen Sharnol Adriana verving Randall Simon op het eerste honk. Simon was aangewezen slagman. In het buitenveld bracht Eenhoorn wel enkele wijzigingen aan. Harvey Monte mocht starten in het rechtsveld. Dirk van 't Klooster schoof op naar het midveld en Eugene Kingsale nam plaats in het linksveld.
In de zesde inning verving Johnny Balentina catcher Sidney de Jong en volgde Danny Rombley zijn ploeggenoot Kingsale op. Hainley Statia nam de plaats van Raily Legito in en Percy Isenia sloeg en speelde voor Sharnol Adriana. Een inning later werd derde honkman Ivanon Coffie gewisseld voor Vince Rooi en verving Maikel Benner aan slag Simon.

Teams 1 2 3 4 5 6 7 8 9 R H E
TAMPA UNIVERSITY 0 0 2 0 0 0 0 2 3 7 9 2
NEDERLAND 2 1 0 0 3 0 0 0 0 6 16 3

Werpers Nederland:
Diegomar Markwell (3) 3-1-3-1
Shairon Martis (2) 3-1-1-0
gregory Gustina (1) 0-0-0-0
David Bergman (1) 0-0-0-0
Michiel van Kampen (1) 0-1-2-1
Dave Draijer (1) 1-0-3-1

Meer nieuws