sitemap    

Nederland wint 22e Haarlemse Honkbalweek

De honkballers van bondscoach Robert Eenhoorn hebben met een eerste plaats op de Haarlemse Honkbalweek afscheid genomen van het Nederlandse publiek. Oranje vertrekt morgen via Italië naar Athene om daar deel te nemen aan de Olympische Spelen. Het was de eerste keer in de geschiedenis dat Nederland de titel won op een Haarlemse Honkbalweek. In de finale liet Oranje viervoudig winnaar Cuba kansloos. Werper Calvin Maduro gooide zeven sterke inningen.
Auteur: RedactieGeplaatst op: 01-08-2004, 16.10 
Foto: © Fred Reuling
Nederland liet dit toernooi twee gezichten zien. Bijzonder sterke wedstrijden tegen Chinese Taipei en Japan werden afgewisseld met een kansloze nederlaag tegen Cuba en een onnodig verlies tegen Italië, de nummer vijf van dit toernooi. Met 37 honkslagen in 35 wedstrijden kwam de ploeg tot een teamslaggemiddelde van .228. Alleen Japan (.222) en Reno Astros (.191) deden het slechter. Slechts vijf spelers van Nederland kwamen dit toernooi tot vier honkslagen of meer. Desondanks bleek dit voldoende voor een plaats in de finale.

Morgen vertrekt een deel van deze Nederlandse selectie naar Bologna in Italië. Hier zal de ploeg, aangevuld met de profspelers uit de Verenigde Staten, een kort trainingskamp houden alvorens Oranje richting Nettuno vertrekt om deel te nemen aan het pré-Olympisch toernooi. Hier zal Nederland opnieuw Cuba treffen. Dan gaat het echter wel om de Olympische selectie.
In deze selectie zal dan ongetwijfeld eveneens Norberto González zitten. De linkshandige werper is naar alle waarschijnlijkheid de enige speler uit het B-team van Cuba die deel zal nemen aan de Olympische Spelen. Eerder dit toernooi speelde hij al een zeer sterke wedstrijd tegen Italië. Tegen Nederland kwam hij er echter niet aan te pas. Hij moest al direct in het begin veel ballen gooien en gaf bovendien in de eerste inning al vrije lopen weg aan Raily Legito en Sidney de Jong.

Alexander Smit

Alexander Smit was één van de toeschouwers Dit gaf de honkballers van bondscoach Eenhoorn de kans om, onder toeziend oog van de reeds in Nederland gearriveerde werper Alexander Smit, op voorsprong te komen. Een honkslag van Johnny Balentina en een tweehonkslag van Harvey Monte brachten in de tweede inning lopers op het tweede en het derde honk. Op een grondbal van Maikel Benner kon Balentina hierna eenvoudig zijn ploeg op voorsprong brengen. Middels strikeouts voor Evert Jan 't Hoen en Ralph Milliard hield de Cubaanse starter de schade beperkt.

Een inning later had Nederland een grote kans om zijn score te verdubbelen. Vier wijd voor Raily Legito en Sharnol Adriana zorgden voor twee lopers op de honken met nul uit. Een opofferingsstootslag van Sidney de Jong had de lopers een honk verder kunnen brengen, waarna de honkslag van Dirk van 't Klooster de 0-2 had kunnen betekenen. De Jong ging echter voor een honkslag en sloeg hiermee de bal in een dubbelspel. Zo bleef de score onveranderd.

Tweede Nederlandse punt

Het tweede Nederlandse punt, dat al enige tijd in de lucht hing, werd in de vijfde inning een feit. Met twee man uit verkeek derde honkman Amaury Suárez zich op een geslagen bal van Sharnol Adriana. In plaats dat Suárez de derde nul maakte, liet hij Adriana veilig het eerste honk bereiken. De aanvoerder van het Nederlandse team kon vervolgens op een honkslag van Sidney de Jong naar het derde honk en scoorde uiteindelijk op een honkslag van Dirk van 't Klooster het tweede Nederlandse punt.
Nederland, dat er vrijdagavond in het eerste duel tegen Cuba geen enkele keer aan te pas kwam, wist hierdoor enigszins verrassend zijn voorsprong te verdubbelen.

Bij Cuba had inmiddels startend werper Norberto González plaats moeten maken voor Valerí García, die eerder deze week opviel door tegen Reno Astros zes strikeouts in drie inningen te gooien. García had echter meer moeite met de Nederlandse slagploeg dan zijn voorganger. Dit zorgde in de achtste inning voor het derde Nederlandse punt. Johnny Balentina, op de honken gekomen met een tweepitter, kon de thuisplaat bereiken op een honkslag van Evert-Jan 't Hoen. Deze tik betekende einde oefening voor de tweede Cubaanse werper. Reliever Yoelsis Ulacia kreeg hierna de opdracht zijn ploeg uit de slagbeurt te halen. Hij deed dat goed en slaagde er bovendien in om in het restant van de wedstrijd geen enkele tegenstander meer op de honken toe te staan.

Calvin Maduro

Foto: © Fred Reuling
Tot aan de achtste inning had de Cubaanse slagploeg geen vuist kunnen maken op het werpen van de Nederlandse pitcher Calvin Maduro. In de eerste inning was de ploeg na een vrije loop voor openingsslagman Enrique Díaz en hits van Yasser Gómez en Leslie Anderson dichtbij een punt, maar redde Maduro zich knap uit deze benauwde situatie. Drie slag voor Loidel Chapelli, een pick-off op het tweede honk van werper Maduro en een vangbal van Dirk van 't Klooster hielden de Cubanen puntloos.
In de vierde inning maakte een goed uitgevoerd dubbelspel van tweede honkman Ralph Milliard en korte stop Raily Legito een einde aan een scoringskans van Cuba. De ploeg had na honkslagen van Danny Miranda en Vladimir García bij één uit twee lopers op de honken gekregen.

In de daaropvolgende inningen kwam Maduro steeds beter in de wedstrijd. Gesteund door een sterk veld hield Maduro zeven inningen lang stand. Hierin gooide hij vijf keer drie slag, vijf keer vier wijd en kreeg hij vijf honkslagen tegen. De voormalig Major Leaguer was vandaag een maatje te groot voor de Cubaanse slagploeg.
Pas nadat Maduro in de achtste inning was vervangen voor HCAW-werper Dave Draijer kon Cuba terug in de wedstrijd komen. Draijer kreeg in deze slagbeurt honkslagen tegen van Yasser Gómez, Leslie Anderson en Danny Miranda. Hierdoor scoorde Gómez het eerste punt voor zijn ploeg. Het bleek een eenmalige opleving van Cuba. In de negende en laatste Cubaanse slagbeurt hield Draijer de overwinning vast, waardoor de historische overwinning een feit was. Nog nooit eerder won Nederland namelijk de Haarlemse Honkbalweek. Met nog twee weken te gaan tot de Olympische Spelen een goede opsteker voor de honkbalploeg van bondscoach Robert Eenhoorn.

Teams 1 2 3 4 5 6 7 8 9 R H E
NEDERLAND 0 1 0 0 1 0 0 1 0 3 9 1
CUBA 0 0 0 0 0 0 0 1 0 1 8 1

Werpers Nederland:
Calvin Maduro (7): 5-5-5-0
Dave Draijer (2): 0-0-3-0

Werpers Cuba:
Norberto González (4 2/3+3 man): 5-4-5-1
Valerí García (3+1 man): 1-2-4-0
Yoelsis Ulacia (1 1/3): 1-0-0-0

Meer nieuws